jump to navigation

Η ιδεολογική καθαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ: σχετικά με το άρθρο του Α.Τσέκερη 29/10/2007

Posted by the left and the crisis in Uncategorized.
trackback

Στην Αυγή της 10/10/2007 δημοσιεύτηκε άρθρο του Α.Τσέκερη με τίτλο «μετά τις εκλογές». Το δημοσίευσα αμέσως παρακάτω.

Ο Α.Τ. μοιάζει να αποκρυπτογραφεί πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ. Τι αφορούν αυτές οι επιλογές;

Πρώτον την «δικαίωση» των επιλογών Αλαβάνου για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Ανοικτή Πόλη, για το νεολαιίστικο κίνημα, την αριστερή στροφή. Ως εδώ καλά.

Δεύτερον το άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους («διεύρυνση στους χώρους της οικολογίας και του βυθισμένου στην εσωστρέφεια ΠΑΣΟΚ»). Γενικά και πάλι καλά. Ειδικά όμως η αποτυχημένη προεκλογική συνεννόηση με του Οικολόγους χρεώνεται εξίσου στην μια αντίληψη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ για «ιδεολογική καθαρότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, και στην προσπάθεια της μειοψηφίας του ΣΥΝ να τα χαλάσει με τους ήδη συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, την ερμηνεία του θετικού εκλογικού αποτελέσματος, όχι μόνο ως την «αντίθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», αλλά κυρίως ως την «πολύμορφη ιδεολογική ταυτότητα» που πηγαίνει κόντρα στην «ιδεολογική καθαρότητα».

Τέταρτον, το κάλεσμα στα νεότερα στελέχη του κόμματος να βάλουν φωτιά στην «αμετακίνητη κομματική γραφειοκρατία». Και καταλήγει με νόημα «δεν είναι ζήτημα ηλικίας, είναι όμως ζήτημα αυτονομίας των στελεχών από τους μηχανισμούς των τάσεων».

Παρατηρήσεις:

Πρώτον, η δικαίωση της αριστερής στροφής ή θα είναι δικαίωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής ή θα εκφυλίζεται σε «ευφυείς» επιλογές και εκλογικές τακτικές. Το ένα σημαίνει άλλη φυσιογνωμία και πολιτική ταυτότητα, και ρήξη με ένα ορισμένο παρελθόν. Το άλλο σημαίνει «προσωπική δικαίωση». Τι ενδιαφέρει τον κόσμο της αριστεράς, τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεύτερον, η διεύρυνση σε άλλους χώρους ή θα μεταφράζεται σε νέα παθητική αναμονή για το τι θα προκύψει από το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ (με ότι προσδοκίες και ψευδαισθήσεις αυτό συνεπάγεται) ή θα οδηγεί σε μια επιθετική πολιτική διεμβολισμού (που όμως και έτσι δεν μπορεί να αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε στη γραμμή της ενότητας στη δράση της αριστεράς και της ανασυγκρότησης των κινημάτων – και αυτό το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη).

Τρίτον, η εμφανιζόμενη «ιδεολογική καθαρότητα» του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα προκύπτει από τα πράγματα. Η μόνη ιδεολογική καθαρότητα είναι η απερίγραπτη εμμονή στελεχών του ΣΥΝ και όμορης οργάνωσης για την «ανανεωτική αριστερά» που τάχα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι κι αν ο μισός ΣΥΝ και όλες οι υπόλοιπες συνιστώσες δεν προέρχονται από το ιστορικό-ιδεολογικό ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς;

Τέταρτον, η «αντίθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την υποτιμάμε. Αφορά και τη δημοκρατία, αφορά και τα κοινωνικά δικαιώματα, αφορά και την οικολογία, αφορά και τον εθνικισμό …Σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι η πολυθεματικότητά της (να μιλήσουμε για πολλά, μην τύχει και ξεχάσουμε κάτι), αλλά να οικοδομηθεί ένα πραγματικό μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Και αυτό παρά τα βήματα και τις δοκιμασίες δεν έχει επιτευχθεί. Και η αλήθεια είναι ότι όταν η κυβερνητική πολιτική ατζέντα βοά ότι αφορά το κοινωνικό μέτωπο (ασφαλιστικό, προϋπολογισμός) περισσεύουν οι πρωτοβουλίες μας προς άλλες κατευθύνσεις.

Πέμπτον και τελευταίο, σωστή η ανανέωση σε ηλικίες. Γίνεται βεβαίως μετεκλογικά και όχι προεκλογικά. Και ίσως να αφορά προσπάθειες ελέγχου του εσωκομματικού παιχνιδιού. Αυτό δεν αφορά τους πάντες. Αυτό όμως που μας αφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη η δύναμη που είχε τον πιο νεανικό προεκλογικό λόγο και απέκτησε την πιο ηλικιωμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιολογότατο εγχείρημα για να εξαντληθεί σε σκοπιμότητες κομματικών σχεδιασμών. Και ακόμη περισσότερο για να παραμείνει μια εκλογική ταμπέλα που να μην συγκροτείται σαν το βασικό πολιτικό χώρο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές του. Από αυτή την άποψη να διαφυλάξουμε τα «κεκτημένα» αλλά και να διευρύνουμε τους ορίζοντες. Αλλιώς τι αφορά το «υπό δοκιμή»;

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: