jump to navigation

Η σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και οι αγώνες της περιόδου 13/03/2008

Posted by the left and the crisis in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μια συγκυρία εξαιρετική. Η ένταση των αγώνων είναι τέτοια, που μπορεί να αποτελέσει ήττα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ποια είναι τα κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να προβάλει και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο αυτή;

Οι αγώνες δεν είναι για την τιμή των όπλων. Είναι για να έχουν υλικά αποτελέσματα. Δηλαδή να μετατραπούν σε μια μεγάλη κοινωνική σύγκρουση και όχι σε μια «αξιοπρεπή» απεργία που αύριο θα μετασχηματιστεί σε αυξημένη πολιτική και εκλογική επιρροή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπάρχει η διακήρυξη ότι το ασφαλιστικό είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή. Αν σε αυτή την κορυφαία αναμέτρηση η κυβέρνηση κερδίσει, θα έχει πετύχει μια σημαντική νίκη που διαδηλώνει το ανέφικτο των νικηφόρων αγώνων. Η μάχη που δίνουν τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, η αριστερά, είναι μάχη με προκαθορισμένο αποτέλεσμα ή μάχη με ανυποχώρητη γραμμή «να μην περάσει με κανένα τρόπο το νομοσχέδιο»;

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν αν υποστηριχτούν οι αδύναμοι (και ταυτόχρονα ισχυροί) κρίκοι του απεργιακού μετώπου χωρίς «ναι μεν, αλλά…» Είναι κρίσιμη η ενεργητική συμπαράσταση στις απεργίες της ΔΕΗ και των ΟΤΑ, γιατί αποτελούν απεργίες με κοινωνικό κόστος, απεργίες που δημιουργούν πίεση, και η δουλειά της αριστεράς είναι να κατευθύνει την κοινωνική πίεση ολοκληρωτικά και αποκλειστικά ενάντια στην κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει μόνο δηλώσεις, αλλά και πρωτοβουλίες, διαδηλώσεις, καθημερινή πρακτική υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά και περιφερειακά.

Η ανεπιφύλακτη και δίχως όρους υποστήριξη των απεργιών σημαίνει ταυτόχρονα μια άλλη πορεία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οδηγούμαστε στην κορυφαία μάχη των μαχών χωρίς αντίστοιχη προετοιμασία. Και λίγο κρυφά, λίγο φανερά, συνομολογείται μέσα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι η μάχη αυτή τελειώνει στις 19 του Μάρτη και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το χρεώσουμε στην κυβέρνηση. Λογική εκδοχή αν ζούμε και αναπνέουμε για τα ποσοστά, παράλογη αν υπάρχουμε για να υπηρετούμε το λαϊκό κίνημα. Δυστυχώς αυτή η γραμμή εκφράζεται και από συνδικαλιστές του ΣΥΝ (τοποθέτηση Καλύβη στη συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Κυψέλης). Μάλλον πάμε σε μια μάχη με κατεβασμένα τα χέρια.

Η ανεπιφύλακτη και δίχως όρους υποστήριξη των απεργιών σημαίνει κάτι άλλο από την μέχρι τύφλωσης κομπλεξική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Όσο κι αν οι δηλώσεις της Αλέκας κόπηκαν και ράφτηκαν, οι δηλώσεις έγιναν. Και είναι πραγματικά πρωτοφανές σε μια στιγμή που η ΓΕΝΟΠ συγκέντρωνε τα πυρά και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης, να βγαίνει ένα κομμουνιστικό κόμμα και να μιλά για ένα λάθος σύνθημα. Και λάθος να είναι το σύνθημα -που είναι- δεν δίνεις με κανένα τρόπο το έδαφος να κριτικάρεις έναν αγώνα που ανεξάρτητα από το σύνθημα είναι η αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Αυτή είναι η στιγμή της κινηματικής σύγκρουσης με γραμμή την ενότητα των εργαζόμενων. Μια ήττα, ή οπισθοχώρηση ή αναβολή, ή μπλοκάρισμα, ή οτιδήποτε τέτοιο της κυβέρνησης θα απελευθέρωνε τεράστια κοινωνική δυναμική. Είναι κοντόθωρη η λογική «περιμένουμε σαν ώριμο φρούτο να φθαρεί η κυβέρνηση διότι ανεβάζουμε τα ποσοστά μας». Είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη. Και διαιωνίζει την άλυτη αντίφαση να απογειώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και εκλογικά, αλλά να αδυνατεί να γειώνεται κοινωνικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρουμένων των αναλογιών (και με όλες τις δυσκολίες) έπρεπε να πάει σε μια διαρκή κίνηση οργάνωσης του πανεργατικού ξεσηκωμού, να βάλει το πολιτικό ζήτημα, να βγει ακόμη πιο επιθετικά, να κάνει ότι δεν κάνει το ΠΑΣΟΚ, να αναπληρώσει ότι δεν κάνει η ΓΣΕΕ. Αλλιώς αύριο μεθαύριο θα έχουμε να θυμόμαστε μόνο τις δοξασμένες μέρες του άρθρου 16, που στην τελική (τουλάχιστον στο φοιτητικό χώρο) άλλες δυνάμεις -και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπογραμμίσει και να υπερπροβάλει τις δυνατότητες της περιόδου. Αλλά πρέπει και να καλύψει τα κενά, να πάρει αποφάσεις συγκεκριμένες, να προσδιορίσει μια πολιτική κατεύθυνση, να τοποθετηθεί στη συγκυρία. Η άνοδος της αριστεράς αν συνοδεύεται με την ταυτόχρονη επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, δεν θα έχει συνέχεια και μονιμότητα, δεν θα ορίζει πραγματικές κοινωνικές μετατοπίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επειγόντως να προβληματιστεί θετικά, ενεργητικά, αισιόδοξα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, μεγαλύτερα, ανατρεπτικότερα πράγματα από τα κυβερνητικά σενάρια και τις αμυντικές απαντήσεις στην επίθεση των ΜΜΕ και του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι και τι θέλουμε.

Advertisements

Σχόλια»

1. syllogi ypografwn gia to asfalistiko - 21/03/2008

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε μέσα από τα συνδικάτα μας. συμμετείχαμε στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των κλάδων μας κάναμε σαφές πως δεν θα αφήσουμε να περάσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει αγνοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν στον δρόμο στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Τετάρτης 19 Μαρτίου και προκαλώντας τελικά το λαϊκό αίσθημα.
Με αυτό το κείμενο στηρίζουμε την πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφίσματος και καλούμε την, τόσο σίγουρη για τον εαυτό της, κυβέρνηση να παγώσει την διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και να θέσει το νομοσχέδιο στην κρίση του λαού.
Ο αγώνας αυτός πρέπει να έχει νικητή
κι αυτό είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Μπείτε στην σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ κατεβάστε το κείμενο υπογραφών και βοηθήστε και εσείς
http://www.syriza.gr

2. στις 9/4 ψηφίζουμε ΑΡ.ΕΝ. - 05/04/2008

Στις 9 Απρίλη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα.
Στο site http://www.syriza.gr μπορείτε να βρείτε το μπάνερ και φυλλάδιο της αριστερής ενότητας
καθώς και την αφίσα των νέων του ΣΥΡΙΖΑ για τις φοιτητικές εκλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο μπλογκ σας

3. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ - 07/04/2008

ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (KAI ΤΟΝ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ) ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ-ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ (υπό ελαφρά συγκάλυψη)ΨΕΥΔΟΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΝΟΘΕΣ «ΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» που παραδειγματικά μόνον – χωρίς να εξαντλούνται ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ- αναφέρονται ΚΑΙ στο διασυνδεδεμένο πόστ καθώς και τα σχόλια του.

Ας δούμε με ειλικρίνεια ΚΑΙ μία (άραγε μόνο μία) εκ των «ΕΝΔΟΝ» ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ χάριν ΠΑΙΔΙΑΣ(;) ΤΗΣ ΕΚ-πεδεφτικής ΣΥΝ-δισκαλιΣτικής (άραγε θα της κοπεί ΣΥΡΙΖΑ ο μετανεωτερικός ψευδοπολιτικός-μολυσματικός βήχας;) της ποικίλης πιγιωτοπρεπούς βιβλιοπωλούσης/ψευδαποδομούσης ΜΕΤΑνεωτεριστικής της Δράσης;

Ο Αλέξης δεν είναι ο Μύθος ούτε και βέβαια ο Ηρακλής του κινήματος. Ο Ηρακλής είναι μέσα μας όπου κι αν έχουμε την προς απόδειξη δημοκρατική φωλεά μας (άν έχουμε) κι ας πάρει πια τα ρίσκα του.

http://users.thess.sch.gr/veccio/MA/syriza.html

4. Ας μιλήσουμε απλά δίχως περιστροφές! - 07/04/2008

Ας μιλήσουμε απλά δίχως περιστροφές! Το θέμα που κυριαρχεί στις συνελεύσεις μας στην πορεία προς την πανελλαδική Σύσκεψη είναι «τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε».

http://syriza.gr/dialogos-gia-tin-1i-panelladik-syskepsi-toy-syriza/syriza-enas-gigantas-me-plina-podia/

5. syriza - 19/04/2008

Λάζαρε δεν έσβησα τίποτε απολύτως από όσα σχόλια ήρθαν. Έχω καιρό να μπω γιατί έλειπα από την Αθήνα και το ιντερνετ. Αν θες τα ξαναστέλνεις.
Όσο για αυτά που έγραψα δεν αποτελούν εισήγηση ούτε είναι συλλογικό προϊόν.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: