jump to navigation

Το δεύτερο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι παφλασμοί των υδάτων 08/04/2009

Posted by the left and the crisis in Uncategorized.
Tags: ,
trackback

Αφορμή στάθηκε το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Εποχή με τίτλο «για ένα δεύτερο κύμα στο Σύριζα». Προκαταβολικά, το κείμενο αυτό συνυπογράφεται από ανέντακτους και από επιλεγμένους ενταγμένους των οργανώσεων Κόκκινο, Ξεκίνημα, τμήμα της Αριστερής Ανασύνθεσης του ΣΥΝ, και πριμοδοτήθηκε – χωρίς να υπογράφεται παρεξ εξαιρέσεων – από την ΑΚΟΑ. Επίσης προκαταβολικά, το κείμενο δεν έχει σαφή γραμμή πλεύσης όχι για τη γενική κατάσταση και τη φυσιογνωμία του Σύριζα, όσο για το τι πρέπει να γίνει και ποια είναι τα κακώς κείμενα, ή αλλιώς ποια είναι συγκεκριμένα η διαχωριστική γραμμή εντός Σύριζα.

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε ανετότατα να συνυπογραφτεί από ένα κάρο συνιστώσες του Σύριζα, και με ελάχιστες επαναδιατυπώσεις θα μπορούσε να συνυπογραφτεί από τον ίδιο τον ΣΥΝ. Ο Α.Τσίπρας σε συνεντεύξεις του στην τελευταία «Εποχή» και την τελευταία «Αριστερά!» δεν απέχει πολύ από την προβληματική που το δεύτερο κύμα αναπτύσσει.

Επομένως το συνυπογράφω κι εγώ.

Το συνυπογράφω, χωρίς όμως να καταλαβαίνω στο πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση:

1. Είναι άθροισμα οργανωμένων και ανένταχτων συντρόφων του Σύριζα, αλλά από όσο ξέρω, η απεύθυνση δεν έγινε προς όλους τους οργανωμένους συντρόφους του Σύριζα. Προς τι οι εκ των προτέρων προτιμήσεις;

2. Βάζει διαχωριστικές γραμμές πρώτα και κύρια στο σχήμα «συνιστώσες – ανένταχτοι». Αν και μιλάει για τον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζει τον αναγκαίο (για μένα αναγκαίος μέχρι ζωής ή θανάτου) μετασχηματισμό του, στο οργανωτικό ζήτημα.

3. Η θολή όσο και ανώδυνη διάκριση σε συνιστώσες – ανένταχτους αποπροσανατολίζει την πραγματική συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό και τις πραγματικές διαχωριστικές.

4. Κυκλοφόρησαν διαδοχικές παραλλαγές του (συνολικά 3) μετασχηματιζόμενο σε όλο και λιγότερο αιχμηρό για να υπογραφτεί από περισσότερους.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι η συλλήβδην καταγγελία των συνιστωσών για τον κομματικό τους πατριωτισμό. Άλλωστε ποτέ η αριστερά δεν χρεοκόπησε στην ιστορία λόγω υπερβάλλοντος κομματικού ζήλου. Χρεοκόπησε από πολιτικές επιλογές, γραμμές και πολιτικές, που οδήγησαν αλλού. Κατανοητή η ευαισθησία, αλλά ας μείνει ευαισθησία και ας μην μετατραπεί σε «οίστρο».

Και στο θέμα της επιλογής της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, που άνοιξε από αρκετούς (περιέργως όχι με την μονομερή απόφαση του ΣΥΝ να ορίσει τον 1ο, 3ο και 5ο, αλλά με τη διαφαινόμενη εκπροσώπηση της ΚΟΕ), άκουσα το φοβερό: «ο ΣΥΝ καλώς ή κακώς αποφάσισε για την 1η και 3η θέση, αλλά για τη 2η θα αποφασίσει ο όλος Σύριζα». Αλήθεια καλώς ή κακώς αποφάσισε ο ΣΥΝ; Και γιατί όλοι να είμαστε ίσοι αλλά κάποιοι άλλοι να είναι λιγότερο ίσοι; Και γιατί ο όλος Σύριζα να υποτάσσεται μονίμως στον ΣΥΝ;

Άλλωστε ισχύουν απολύτως όσα η ΕΟΣ (Ένωση Οπαδών Σύριζα) αναφέρει: «Αν και ασκούμε, ως οπαδοί, έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιδημοκρατικό τρόπο που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί, το μόνο πράγμα που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε, είναι αυτό που κάνουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι, αν και αυτοχαρακτηρίζονται «μέλη» του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορούν ότι δεν θα συγκροτήσει με …δημοκρατικό τρόπο την ευρωλίστα. Ας πρόσεχαν! Δεν τους κορόιδεψε κανένας, ούτε τους υποσχέθηκε …άμεση δημοκρατία και άλλα παρόμοια, όταν πήγαιναν και στελέχωναν την Γραμματεία ή τις θεματικές και κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ανακάλυψαν όλα αυτά τα περίεργα στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ;»

Σήμερα στον Σύριζα δεν ξέρω αν έχουμε ανάγκη ένα κύμα ανένταχτων που εμμέσως και υπογείως να αθωώνει τον ΣΥΝ για τις επιλογές που έγιναν. Απαριθμώ:

1. Η συζήτηση περί διακυβέρνησης και η σύγχυση που προκάλεσε.

2. Το επίμονο φλερτ της καταθλιπτικής πλειοψηφίας των πανελοκένταυρων του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά. Η άμβλυνση των διαφορών ξανάστειλε τους αποσκιρτίσαντες από το ΠΑΣΟΚ στο ορίτζιναλ μαγαζί της κεντροαριστεράς.

3. Το γράψιμο στα παλιά παπούτσια της απόφασης της περσινής σύσκεψης: Περιοδικό, σχέση γραμματείας – κοινοβουλευτικής ομάδας, και βασικά – εκπροσώπηση στα ΜΜΕ (που παρεπιμπτόντως έχει γίνει ανέκδοτο)…

4. Η μόνιμη διαμόρφωση του Σύριζα από τις μονομερείς αποφάσεις του ΣΥΝ ή στην καλύτερη από τις προσωπικές πρωτοβουλίες των Τσίπρα – Αλαβάνου.

5. Η μόνιμη αδιαφορία για τον μετασχηματισμό του Σύριζα από εκλογικό μηχανισμό σε πολιτικό οργανισμό που θα προωθεί κινήματα, δράσεις, όχι εικονικές, όχι τηλεοπτικές, πρωτοβουλίες.

Αυτές ήταν οι βασικές επιλογές που κατά τη γνώμη μου καθήλωσαν τον Σύριζα. Αρκεστήκαμε στη διαμεσολάβηση και την εκπροσώπηση, ο Σύριζα δεν πήρε ζωή, δεν υποδέχτηκε τους ανένταχτους, δεν αποτέλεσε μόνιμο και σταθερό βήμα αποκαθήλωσης του δικομματισμού.

Αυτά αν και ακροθιγώς θίγονται στο κείμενο για το δεύτερο κύμα, δεν αποτελούν την αιχμή της κριτικής. Αν δείτε πχ συνεντεύξεις του Α.Τσίπρα αναφέρονται οι «γραμματείες που είναι ιερατεία και υπερσυγκεντρωτικές». Αλήθεια πού στο καλό ανακαλύφτηκε μια τέτοια γραμματεία; Αυτό που έβλεπα είναι μια γραμματεία που ασχολιόταν με τεταρτεύοντα και συνήθως παρελκυστικά θέματα και οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονταν αλλού. Το να υιοθετούμε αυτή την ασαφή όσο και ανώδυνη (για τη μεγαλύτερη συνιστώσα που έχει τις συντριπτικές ευθύνες για αυτή την κατάληξη) ερμηνεία, σημαίνει ότι δεν κρατάμε καν ίσες αποστάσεις.

Συγνώμη αλλά για την πορεία του Σύριζα δεν μου φταίει η ΔΕΑ, ούτε η ΚΕΔΑ, ούτε η Ρόζα, ούτε οι Ενεργοί Πολίτες. Ζητάω και από αυτούς το λογαριασμό, αλλά ξέρω ότι δεν διαμόρφωσαν αυτοί την πορεία του Σύριζα. Αρκετοί από τις συνιστώσες ήταν στον αντίποδα των επιλογών του ΣΥΝ. Τσουβαλιάζοντας μαζί τα «κακά κόμματα» και τις «κακές οργανώσεις», κάποιοι αθωώνονται πανηγυρικά.

Advertisements

Σχόλια»

1. Η αβάσταχτη ελαφρότητα της οξείας ανενταχτίασης « Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ - 06/07/2009

[…] κύματος στην Πάντειο, θα έμενε με την απορία που είχε πρωτοδιατυπωθεί σε αυτό εδώ το blog: «Θα μπορούσε ανετότατα να […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: