jump to navigation

Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Σαν τον κάβουρα 28/10/2009

Posted by the left and the crisis in ΣΥΡΙΖΑ.
Tags: ,
trackback

Στη γραμματεία της Τρίτης 27/10 επιβεβαιώθηκε η ιστορική ατολμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις απαιτήσεις της βάσης (ή της όποιας βάσης έχει απομείνει). Μια επιτροπή για το οργανωτικό συνεδρίαζε για κάτι μέρες εν αναμονή της πρότασης του ΣΥΝ, για να καταλήξει τελικά στο ότι «η αναβολή της τελικής απόφασης του ΣΥΝ για τρεις βδομάδες σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει περιθώριο συζήτησης στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικών συνελεύσεων πριν από την Π.Σ.».

Αν δεν καταλάβατε δηλαδή καλά, θα είναι μια ακόμη Π.Σ. ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, με πανηγυρικούς και πανηγυρτζίδικους δεκάρικους για τον νεοφιλελευθερισμό και τον δικομματισμό, όπου οι αποφάσεις θα είναι επιβεβαίωση των αποφάσεων της προηγούμενης ΠΣ, που θα παραπεμφθούν για επανα-επιβεβαίωση στην επόμενη.

Η συζήτηση στη γραμματεία χοντρικά είχε ως εξής:

Ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ είπε ότι υπάρχουν 7 ερωτήματα όπου χρειάζεται να απαντήσουμε. Πρώτον το αν θα συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Δεύτερον το αν θα έχει μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι και πώς θα εγγράφονται. Τρίτον πώς θα συγκροτούνται συντονιστικά όργανα, γραμματείες, αντιπρόσωποι κλπ (αν θα εκλέγονται). Τέταρτον ποια θα είναι τα ενδιάμεσα ή τα εκτελεστικά όργανα (πανελλαδικό συντονιστικό). Πέμπτον πώς θα υπάρχει σύνδεση με την κοινοβουλευτική ομάδα. Έκτο τι θα γίνει με το γραφείο τύπου. Έβδομο αν ια προχωρήσει το περιοδικό.

Στις εκκλήσεις των υπολοίπων να αποσαφηνίσει ο ΣΥΝ την πρόταση με την οποία έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο Α. Φλαμπουράρης: Πρώτον ότι χρειάζεται ένας κώδικας συμπεριφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ που να κάνει σεβαστή την αυτονομία, τη δημοκρατία και τη δυνατότητα διαλόγου, να συνδέει την ΚΟ με τη Γραμματεία, και ότι αυτή η ανάγκη είναι αποδεκτή από όλον τον ΣΥΝ. Δεύτερον ότι χρειάζεται να καθορίσουμε την πολιτική μας στο νέο τοπίο. Τρίτο, για το οργανωτικό: Είναι από όλο τον ΣΥΝ δεκτή η έννοια του μέλους. ΑΛΛΑ: τα μέλη των συνιστωσών εγγράφονται αυτόματα και η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας θεωρείται και κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, και εγγράφονται ΜΟΝΟ οι ανένταχτοι σε μητρώο ανένταχτων, αποκτώντας κάρτα ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα του αν υπάρχει η όχι ενδιάμεσο όργανο (Πανελλαδικό Συντονιστικό), ο ΣΥΝ δεν έχει ακόμη καταλήξει. Υπάρχει επίσης διαφωνία στο πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση είναι να παίρνονται αποφάσεις με συναίνεση κι αν δεν υπάρχει συναίνεση να υπάρχει ψηφοφορία. Για τη γραμματεία η πρόταση είναι ότι μπορεί να γίνει πολυμελέστερη (25-30 άτομα) και να υπάρχει ένα 7μελές συντονιστικό που να λύνει καθημερινά τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας. Τέλος για τον καθορισμό των αντιπροσώπων, για την ΠΣ, μπορούν να οριστούν αντιπρόσωποι όλα τα μέλη των γραμματειών των τοπικών επιτροπών, ενώ για ένα ενδιάμεσο όργανο (Πανελλαδικό Συμβούλιο) να ορίζονται οι συντονιστές. Η ΠΣ να μην πάει μετά το 2009, δηλαδή να γίνει στην αρχική ημερομηνία ή το αργότερο αρχές Δεκέμβρη. Τέλος ενημέρωσε ότι ο ΣΥΝ θα κάνει χωριστές συναντήσεις με τις συνιστώσες για να πάμε ενιαία προς την ΠΣ.

Ο Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ) διαφώνησε έντονα με τις προτάσεις του ΣΥΝ. Είπε ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένα και μόνο μητρώο μελών, όλοι να έχουν κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του αν έχουν και κάρτα της συνιστώσας στην οποία ανήκουν. Επέμεινε ότι το κύτταρο της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οι τοπικές και όχι οι θεματικές ή οι κλαδικές επιτροπές, και οι τοπικές επιτροπές να εκλέγουν τη γραμματεία τους. Οι αντιπρόσωποι σε ΠΣ να εκλέγονται από τις τοπικές επιτροπές με βάση ενιαίο μέτρο σε όλη την Ελλάδα. Η ΠΣ να έχει διετή θητεία και να επικυρώνει τη σύνθεση της ΚΣΕ και της Γραμματείας, η οποία σύνθεση θα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα συναίνεσης. Τέλος να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ενιαίο κόμμα, αλλά για συνασπισμό κομμάτων.

Ο Α. Φλαμπουράρης αντέτεινε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη – κανονικά μέλη δεν θα διαφέρει σε τίποτε από ένα κόμμα.

Ο Ν. Γαλάνης (ΚΟΕ) επέμεινε ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί τι θα κάνει πολιτικά το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι υπάρχουν δύο καρκίνοι στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός όπου εκεί υπάρχει συγκυβέρνηση με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Άρα το πολιτικό στοιχείο του τι θα κάνει το ένα μέλος μαζί με το άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικό. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί κεντρικά το πού πολιτικά στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ: ως αντιπολίτευση, ως συμπολίτευση, ή ως πρωταγωνίστρια δύναμη; Τέλος έκανε πρόταση για μέλη που να μην ψηφίζουν απλά στις εσωκομματικές εκλογές μια φορά στο τόσο, αλλά να είναι ενεργά, με παρουσία στους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Κοσμάς (Κόκκινο) ανέφερε ξανά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι συνιστώσες, έβαλε ζήτημα για το πώς αναδεικνύονται οι αντιπρόσωποι στην ΠΣ και σε καμιά περίπτωση να μην πάμε σε νέο γύρο τοπικών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς θέμα και χωρίς εισήγηση γιατί ο κόσμος θα μας βρίσει.

Ο Χ. Παπαδόπουλος (ΣΥΝ) είπε ότι στην πράξη το μητρώο ανένταχτων θα συγχωνευτεί με τους καταλόγους που θα φέρει η κάθε συνιστώσα και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο μελών ΣΥΡΙΖΑ. Διαφώνησε με την έννοια του ενεργού μέλους, καθώς αυτές οι διακρίσεις θα υπάρχουν πάντα. Τέλος έβαλε την ανάγκη συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε κλαδικό και σε θεματικό επίπεδο.

Για περισσότερα την επαύριον…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: