jump to navigation

Όντως κάτι μαγειρεύεται στην αριστερά και μάλιστα σε χύτρα ταχύτητας 05/07/2010

Posted by the left and the crisis in Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, Πολιτική επικαιρότητα.
Tags: , , , ,
trackback

Σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο «τι μαγειρεύεται στην αριστερά;», διατύπωνα την υποψία ότι «η κοινή μήτρα της ΚΝΕ των σέβεντις μπορεί ακόμα να έχει συγκολλητική ισχύ φτιάχνοντας περίεργα τρίγωνα ανάμεσα στην Ανταρσύα, το Μέτωπο Α-Α και τμήμα του ΣΥΝ».

Λίγες μέρες μετά (και χωρίς ομολογουμένως να με συμβουλευτεί κανείς), ανακοινώθηκε η «Πρωτοβουλία για ένα ενιαίο Αριστερό μέτωπο για ανατροπή του μνημονίου». Δεν διεκδικώ μπαξίσι καφετζούς, αλλά η Πρωτοβουλία αυτή πράγματι ενώνει στελέχη του ΝΑΡ (και ανακάμψαντες από τους παραιτηθέντες της ΚΕ του ΚΚΕ το 1989), με στελέχη της ομάδας Λαφαζάνη (Ήσυχος, Καλομοίρης) και στελέχη γύρω από το Μέτωπο Α-Α (και ειδικά από τη συντακτική της εφημερίδας Δρόμος). Το τρίγωνο ΝΑΡ – Αριστερό Ρεύμα – Μέτωπο Α-Α συμπληρώνεται από έναν τέταρτο παίκτη: Προσωπικότητες που το προηγούμενο διάστημα στήριζαν δημοσίως το ΚΚΕ ή είχαν χρηματίσει επί σειρά ετών βουλευτές του και μέχρι σήμερα δεν στήριξαν κάποιο άλλο σχήμα της αριστεράς, έστω κι αν ήταν γνωστή η διαφοροποίησή τους από την πολιτική του Περισσού.

Η πρωτοβουλία αυτή θα ήθελε να τετραγωνίσει το τρίγωνο Αλαβάνου – Λαφαζάνη – Χάγιου με προσθήκη στελεχών που έχουν πολύ πρόσφατη αναφορά στο ΚΚΕ. Αποδεικνύεται όντως ότι η κοινή μήτρα της ΚΝΕ των 70’ς είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, ανεξαρτήτως διασπάσεων, κατηγοριών και καταγγελιών ένθεν κακείθεν στις μετέπειτα δεκαετίες.

Το σχέδιο της Πρωτοβουλίας είναι άξιο προσοχής και ενδιαφέροντος. Μια τέτοια κίνηση ακόμη κι αν δεν τελεσφορήσει άμεσα, θα φυτέψει καινά δαιμόνια. Θα νομιμοποιούσε την πρόταση που διατυπώνεται ευθαρσώς και -προς το παρόν- αποκλειστικά από το Μέτωπο Α-Α. Θα συγκροτούσε επιπλέον μια κατεύθυνση απείρως πιο μάχιμη, πολιτική και φιλόδοξη από το χάρβαλο του ΣΥΝ. Φυσικά θα έθετε σε αμφισβήτηση την ενότητα του ΣΥΝ (τι πρωτότυπο!), την ενότητα του Συριζα (τι πρωτότυπο!), αλλά και την ύπαρξη του ΝΑΡ (όντως πρωτότυπο) και κατ’ επέκταση της Ανταρσυας.

Από την προσεκτική παρατήρηση των συντονιστών της Πρωτοβουλίας, είναι σαφές ότι ο σκακιστής Αλέκος έχει βάλει το χεράκι του. Είναι και ο μόνος από ολόκληρο το τετραγωνιζόμενο τρίγωνο που είναι μέσα σούμπιτος από την αρχή μέχρι το τέλος. Όλοι οι άλλοι κάπου και κάπως κωλύονται. Άλλωστε οι δύο του τριγώνου (Νέο και σκέτο Αριστερό Ρεύμα), κάτι έχουν να χάσουν, ενώ ο Αλέκος (που δεν έχει να χάσει τίποτα – ούτε καν τις αλυσίδες του), παίζει την παρτίδα με τολμηρά και επιθετικά ανοίγματα σαν άλλος Aleksandr Aleksandrovic Aljechin.

Πού κωλύονται τα δύο Ρεύματα;

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα έχει να ξεπεράσει την παραλυτική ιδεολογική του αναζήτηση για την νέα εργατική βάρδια και τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Άμα βρει χρόνο, μπορεί και να ασχοληθεί με την πολιτική. Φυσικά μια τέτοια επιλογή θα ματώσει ακατάσχετα τον χώρο. Το ΝΑΡ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα συμπεριφέρθηκε ως καταπιεσμένο καλογεροπαίδι που ξάφνου βρέθηκε στο παράδεισο του ηδονισμού: Δοκίμασε τα πάντα και περιπλανήθηκε παντού, γεννώντας πλήθος αναιρούμενων, αντιφατικών, αμφίσημων και συχνά απογειωμένων πρακτικών ή θεωρητικών σχημάτων. Αποκορύφωμα ήταν η μεγάλη εφεύρεση ενός μεγάλου οικονομολόγου που αφού την πούλησε στο ΝΑΡ, πήγε στο ΚΚΕ.
Όπως και να’ χει η πρόταση για ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο ανατρέπει τα όσια και τα ιερά με τα οποία οι νεότεροι μεγάλωσαν και οι μεσήλικες γέρασαν. Και οι μεν και οι δε με αυτά διαμορφώθηκαν εδώ και είκοσι χρόνια. Θα είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά ίσως η μόνη ικανή να τους δώσει λόγο ύπαρξης στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής παρέμβασης. Φυσικά υπάρχει πάντα το πλαν μπι όπου μεμονωμένα στελέχη (ή μια οργανωμένη μειοψηφία) τραβάνε τον δρόμο τους.

Το Αριστερό Ρεύμα είναι ανάμεσα στην κομματική νομιμοφροσύνη και στην κομματική ασφυξία. Η νομιμοφροσύνη είναι χαρακτηριστικό παντός καιρού αυτής της ομάδας, αλλά από την άλλη ο παραλογισμός (1) και η απολιτική της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ μπορεί να τους εξωθήσει στα άκρα. Προς το παρόν η ομάδα Λαφαζάνη επιλέγει την φυγή προς τα μπρος: Εξώστρεφη δραστηριότητα, καμιά εσωκομματική εμπλοκή, και απόπειρα καθοδήγησης του ΣΥΝ και του Συριζα μέσα από την κοινοβουλευτική δουλειά. Όσο είναι δύσκολο για το Νέο Αριστερό Ρεύμα να καταλήξει σε κάτι ενιαίο και ταυτόχρονα πραγματικό, άλλο τόσο δύσκολο είναι για το Αριστερό Ρεύμα να κάνει βήμα υπέρβασης.

Τα παραπάνω κωλύματα γράφονται χωρίς τον ξενοδόχο. Στην περίπτωσή μας ο ξενοδόχος είναι το ΔΝΤ. Άμα τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε πάνε περίπατο και οι νομιμοφροσύνες και οι ιδεολογικές αναζητήσεις. Στην πιθανότητα δραματικής χειροτέρευσης της κατάστασης, θα εμφανιστεί τεράστιο κενό που δεν θα καλύπτεται από τα ήξεις αφίξεις του Αλέξη, ούτε από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων της Αλέκας. Οι τοποθετήσεις του Λαφαζάνη (ακόμη περισσότερο και από αυτές του Αλαβάνου) θα ήταν πολύ πιο κοντά σε μια τέτοια πραγματικότητα. Αυτό είναι και το πραγματικό πλεονέκτημα των 10 σημείων του Μετώπου Α-Α (2) στη Γραμματεία του Συριζα.

Αυτά προς το παρόν και βλέπουμε.

(1)   Αναφέρομαι στο εκπληκτικό άρθρο του στελέχους του Κοκκινοπράσινου Μ. Καστρινάκη με τίτλο «Να γιορτάσουμε τη νίκη της επανάστασης, και μετά να οργανώσουμε την πρόοδο της μεταρρύθμισης». Ο σωστός τίτλος θα ήταν «Να γιορτάσουμε τη νίκη της βλακείας και μετά να οργανώσουμε την πρόοδο της αυτοκτονίας». Το άρθρο είναι σοκαριστικά ενδεικτικό της κατάστασης πνευμάτων που επικρατεί σε κάποια διαμερίσματα της ηγεσίας του ΣΥΝ. Πανηγύρι για την εκδίωξη (που ήταν αποχώρηση) των ανανεωτικών, χολή για τους «γραφειοκράτες» του Ρεύματος (που είναι ανεπιθύμητοι ως στεγνός γραφειοκρατικός μηχανισμός), και συμπέρασμα ότι στο 6ο συνέδριο ζήσαμε την νίκη της …επανάστασης. Το άρθρο αυτό λέει αλήθειες για το πώς σκέφτεται, ποιους εχθρούς έχει, ποιες μάγισσες θα κυνηγήσει και ποιες συμμαχίες θα συνάψει η ηγεσία του ΣΥΝ. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα: Πρώτον ότι οι «αμεσοδημοκράτες του κόμματος των μελών» είναι οι προφέσορες της εσωκομματικής ίντριγκας και του φραξιονισμού. Δεύτερον ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποτελείται αποκλειστικά και εξολοκλήρου από οπαδούς του πρώην ΚΚΕ εσωτερικού. Διαθέτει κι άλλο κόσμο.

(2)   Το Μέτωπο Α-Α μου θυμίζει (ελπίζω μόνο ως προς την φραστική κατάληξη) το ΚΚΕ εσ. Α-Α το οποίο με τη σειρά του μου θυμίζει τον γίγαντα Νίκο, ο οποίος μου θυμίζει την ανάρτηση που έχω αδικαιολόγητα καθυστερήσει για τα κατορθώματά του.  

Advertisements

Σχόλια»

1. Δημήτρης - 05/07/2010

Η επανειλημμένη ευστοχία σου φίλε syriziti είναι αξιέπαινη ου μην και αξιοπερίεργη. Δύο τινά συμβαίνουν: Είσαι φερέφωνο του ακατονόμαστου ή έχεις βάλει κοριό στο τηλέφωνό του.

2. ennui - 05/07/2010

για να σε βοηθήσω, έχω την εντύπωση ότι το ΝΑΡ φαίνεται επισήμως το μόνο που συμμετέχει, αλλά και άλλοι της Ανταρσύας εκτός ΣΕΚ καλοβλέπουν προς τα εκεί. Έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή

3. -Κάτι μαγειρεύεται στην Αριστερά! « Πόντος και Αριστερά - 06/07/2010

[…] -Κάτι μαγειρεύεται στην Αριστερά! Όντως κάτι μαγειρεύεται στην αριστερά και μάλιστα σε χ… […]

4. Δημήτρης - 06/07/2010

Το ΝΑΡ επισήμως δεν συμμετέχει, συμμετέχει η τάση του ΝΑΡ που εδώ και χρόνια έχει πιο ενωτική – μετωπική αντίληψη. Απλά το θέμα είναι ότι τώρα η τάση αυτή εμφανίζεται πιο ενισχυμένη – δικαιωμένη από τις εξελίξεις και παίρνει πρωτοοβυλίες ανοικτές.
Οι λοιποί της Ανταρσύας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το ΝΑΡ. Η ΑΡΑΝ τοποθετιέται πιο κεντρώα, η ΑΡΑΣ, έχει ήδη κάνει πρόταση για μέτωπο αριστερών δυνάμεων έξω από τη λογική της αντικαπιταλιστικής συγκρότησης, το ΣΕΚ είναι τελείως απέξω.

5. Σώτος Τριανταφύλλου - 07/07/2010

Μμμμμ, ενδιαφέρουσα η σημερινή συνέντευξη τύπου. Μιά ματιά στίς -μέχρι σήμερα δημοσιευμένες υπογραφές- στηρίζει από τη μία τις εκτιμήσεις του συντρόφου συριζίτη. Από την άλλη υπάρχουν και αρκετές που κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε κλίμα λίγο ή πολύ πρώην ΚΝΕ – ΚΚΕ. Αν σηματοδοτούν κάτι ή είναι απλώς έκφραση ελεύθερων ιόντων που εκλύει η συγκυρία μένει να το δούμε. Γιά να μην παίρνουμε τώρα τις υπογραφές μία μία, αφού έτσι κι αλλοιώς θα διευρυνθούν, ας κρατήσουμε την ορθή διαπίστωση ότι είναι πλέον ορατός, αν και μειοψηφικός, ο φυγοκεντρισμός που λειτουργεί πλέον στο εσωτερικό όλων των σχηματισμών και τάσεων της αριστεράς.
Ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν δεν κάνω λάθος απουσιάζουν από τη λίστα οι ΚΟΕδες, οι κάθε είδους τροτσκιστές, όπως και λοιποί πρώην ή νυν αριστεριστές είτε συριζαίοι είτε αντάρσυοι (πλην Σωτήρη). Σίγουρα μόνο προς το παρόν, άλλωστε τα άλογα μπαίνουν στο άνοιγμα συνήθως σε δεύτερο χρόνο, αφού ο αγαπητός συριζίτης επιθυμεί, όχι άστοχα, να εισάγει σκακιστικούς όρους στην ανάλυση.
Γιά να δούμε…., είχαμε ελπίσει ότι αντί γιά το λαμπρό Αλιέχιν ο μεγάλος θα είχε εμπνευστεί από τον ακόμη λαμπρότερο Μιχαήλ Ταλ γιά να διαλύσει τους αντιπάλους μέσα στην παραζάλη ενός σαρωτικού μπλιτς και με θυσία της βασίλισσας άμα λάχει.
Τώρα έχουμε εισέλθει πλέον στη φάση του μέσου μιάς παρτίδας με πολλά κομμάτια και κατά συνέπεια τα γνωστά τακτικά ζητήματα συγκέντρωσης των δυνάμεων στην μία πλευρά ώστε να ανοίξει ο δρόμος γιά συντριπτικό χτύπημα στην άλλη κλπ.
Το τσιπρέικο πάντως φίλε συριζίτη είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τον Πετροσιάν παίζοντας άμυνα γιά να έρθουν όλα τα ματς πατ μπας και μπορέσει στο τελευταίο να μείνει με κομμάτι παραπάνω από τον εξαντλημένο αντίπαλο. Είναι βέβαια καταδικασμένο να παίζει συνεχώς με τα μαύρα, οπότε…
Δύσκολο πάντως ο μεγάλος να βγάλει το μεγάλο ροκέ με το Λαφαζάνη, να δούμε αν θα του κάτσει το μικρό με το Χάγιο.

ΥΓ Επίζω να μη θεωρηθεί άκαιρη παρέμβαση, αλλά οποιαδήπτε αναφορά στα πεπραγμένα του Βούτση πιστεύω ότι οφείλει να μην παραλείπει να αναφερθεί στη βασική συμμετοχή αυτού όπως και άλλων αναριτών και πρώην κνιτών στις πυραμίδες με οικόπεδα του Τροχανά. Και όχι, δεν είναι καθόλου ιδιωτικό ζήτημα αλλά δημόσιο και πολιτικό. Αμ πως… .

6. Πού το πάει λοιπόν η Πρωτοβουλία; « Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ - 07/07/2010

[…] επλανάτο απειλητικά επί του χώρου. Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος και συμπροβοκάτορας Σώτος Τριανταφύλλου σε […]

7. Πού το πάει λοιπόν η Πρωτοβουλία; | ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ - 08/07/2010

[…] επλανάτο απειλητικά επί του χώρου. Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος και συμπροβοκάτορας Σώτος Τριανταφύλλου σε […]

8. τα ίδια και τα ίδια... - 08/07/2010

1) το εργατικό κίνημα βυθίζεται σε μια ανευ όρων ήττα.

2) οι διαδικασίες του κινήματος υποχωρούν.

3) ο κόσμος του αγώνα απογοητεύεται.

4) οι ηγεσίες των μικρών και των μεγάλων μαγαζιών της αρτιστεράς, φτιάχνουν ακόμα μία αριστερά…μια απ’ τα ίδια

5) και το ρήγμα του ’89 κλείνει όπως άνοιξε…με επιστροφή στο ρεφορμισμό και στην αναζήτηση μιας άλλης (απ’ τα ίδια) πολιτικής διαχείρισης του συστήματος;;;

9. Πού το πάει λοιπόν η Πρωτοβουλία; « ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ - 18/07/2010

[…] επλανάτο απειλητικά επί του χώρου. Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος και συμπροβοκάτορας Σώτος Τριανταφύλλου σε […]

10. notmymail - 21/07/2010

Πολύ πρώην, πολλοί πρώην και ως συνήθως και πολύ μακριά από την κοινωνία. Από όλα έχει ο μπαχτσές. Μέχρι και τον πρόεδρο του ευρηματικού σε αφίσες, Α.Κ.Ε.Π. Αυτό ήταν συνοπτικά το 2ο re-union παλαιών συμμαθητών και φίλων που έχουν είτε ως χόμπι, είτε ως επαγγελματική ενασχόληση την αριστερά «τους». Αυτό που λέγεται και αριστερό βήμα διαλόγου για την ενότητα(χωρίς κοινή δράση).

Την ώρα που μιλούσαν ενότητα για την ενότητα(η μεγαλύτερη μπαρούφα και θα σχολιαστεί παρακάτω), για τους φίλους τους καλλιτέχνες, και γενικά συζητήσεις που θα ταίριαζαν είτε σε χαβαλοπαρέες, είτε σε συζητήσεις για την τέχνη τον 18ο αιώνα, είτε σε γκρουπ θέραπι..

..εκείνη την ώρα, 200 μέτρα ποιο κάτω, οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 είχαν κάνει κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για όσους μίλησαν μαζί τους, εκεί ήταν η αριστερά.

Και όχι στους δημοσιοσχεσίτες αιχμάλωτους του κοινωνικού τους κύκλου. Που νομίζουν ότι η κοινωνία κρέμεται από τα χείλη τους και τους περιμένει. Η κοινωνία είναι ήδη αρκετά μπροστά.
Ούτε στους γραφειοκράτες με τις περιφερόμενες κοιλιές τους που «αγωνιούσαν» για το ενότητα για την ενότητα της «αριστεράς» τους. Κοινώς στο «άλλοθι» τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους( το όριο του 3% γαρ..μακρινό όνειρο για τον ΣΥΡΡΙΖΑ). Ποιος άραγε δεν ξεχνά το σλόγκαν «κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε» του τότε προέδρου του ΣΥΝ και νυν πρόεδρου του ΠΑΟ; Με μουσική Φοίβου και ερμηνεία Πασχάλη Τερζή θα είχε γίνει φοβερή επιτυχία!

Δεν είμαστε αδύναμοι γιατί είμαστε διασπασμένοι. Είμαστε διασπασμένοι γιατί είμαστε αδύναμοι(Λένιν).

Όταν κυρίες και κύριοι θα καταλάβετε το νόημα της φράσης ελάτε να συζητήσουμε. ‘Όχι στα γραφειάκια σας και στις γιορτούλες σας. Αλλά στις αγωνιστικές απεργίες, κάτω στους αγώνες των κατοίκων κατά της ακρίβειας και των διοδίων, στις πορείες των μεταναστών, στα λιμάνια μέσα στον καπνό των δακρυγόνων. Εκεί «χτίζεται» η αριστερά. Εκεί που είτε είστε ανεπαρκείς είτε τραγικά απόντες..

Και για να μην λέτε ότι δεν προτείνεται κάτι υπάρχουν δύο μη συνεκτικά ιδεολογικά στρατόπεδα.
Το ένα είναι με την μη αναγνώριση, μη πληρωμή του δημόσιου χρέους. Το άλλο με την αποπληρωμή, ή την επιμήκυνση της πληρωμής, ή το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Όπως λέει και ο Σαίξπηρ «δεν μπορείς να υπηρετείς ταυτόχρονα 2 αφέντες». ‘Η ποιο απλά «δεν χωράνε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη»..

Ευχαριστώ για την φιλοξενία


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: