jump to navigation

Από το “Καραμανλής Ή τάνκς” στο “Παπανδρέου ΜΕ ελικόπτερο”… 09/06/2011

Posted by the left and the crisis in Πολιτική επικαιρότητα.
Tags:
trackback

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια προβληματική ιστορία για τους αριστερούς. Ειδικά για τη γενιά της μεταπολίτευσης που πάγωσε με το “Καραμανλής ή τανκς”, έφριξε με τους “γενίτσαρους” κι αποτρελλάθηκε με το Υπουργείο Επικρατείας του Μητσοτάκη. Από αυτή την άποψη, ο Μίκης χρωστάει πολλά στον Χαρίλαο που συχνά πυκνά γέμιζε με νερό την κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Οι αριστεροί θα ήθελαν ο πολιτικός Μίκης να είναι αντάξιος με τον συνθέτη. Δυστυχώς αυτά που η αριστερά καλώς θέλει, κακώς δεν γίνονται. (Ισχύει ενίοτε και το αντίστροφο: αυτά που καλώς γίνονται, η αριστερά κακώς δεν τα θέλει – όμως αυτό είναι μια πικρή ιστορία). Ο πολιτικός Μίκης ήταν ο ορισμός του οπορτουνισμού. Από υποστηρικτής του Ανδρέα μέχρι υπουργός του Μητσοτάκη, και από οπαδός της δεξιάς συνωμοσιολογίας, μέχρι Βελουχιώτης του αντιμνημονιακού αγώνα.

Επειδή όμως ουδέν κακό αμιγές καλού και τανάπαλιν, ο οπορτουνισμός έχει τα θετικά του. Άλλωστε τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Και μάλλον τα στερνά του Μίκη είναι καλύτερα από τον ρόλο του τελάλη του κοινωνικού και πολιτικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης.

Αυτό που σίγουρα μπορείς να πεις για τον Μίκη είναι ότι έπιανε το σφυγμό της εποχής. Σήμερα διδάσκει χάι κλας πολιτική επιστήμη, ίσως για αυτό κάνει τόση παρέα με καθηγητές Πανεπιστημίου. Για να το πούμε λαϊκιστί, ο Μίκης πήρε σώβρακα. Κάνει αυτά που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι, καλύπτοντας το κενό που συνειδητά έχουν αφήσει.

Βγήκε ευθαρσώς και ανοικτά υπέρ των πλατειών, από την πρώτη στιγμή. Δήλωσε ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έμοιαζε με τσίρκο. Ότι η θέση του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίστηκε αξιώματα δεν είναι στη Βουλή, αλλά στη φυλακή. Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξαιρείται της ευθύνης. Ότι η Σπίθα δεν θα μπει στη Βουλή, θα είναι έξω και θα κάνει επανάσταση. Ότι “ είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα”, ενώ η αριστερά υπόσχεται ότι “δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους” – κι ας την έχουμε ήδη χιλιοπληρώσει.

Και χθες κατέλαβε την πλατεία Αριστοτέλους ως ένας από τους δέκα εκατομμύρια συνιδιοκτήτες της Ελλάδας. Σύξυλος ο Μπουτάρης.

Την ίδια ώρα η Αλέκα προειδοποιεί ότι αν εγκαταλείψουμε το ευρώ θα είναι καταστροφή, και ο Αλέξης συμπληρώνει ότι αν εγκαταλείψουμε τη Βουλή θα είναι έγκλημα.

Θεωρητικά η αριστερά θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση με διαδοχικές παραιτήσεις των βουλευτών της αφήνοντας σε χηρεία καμιά εικοσιπενταριά έδρες, προκαλώντας εκλογικές αναμετρήσεις στις βασικότερες περιφέρειες της χώρας, μετατρέποντάς τες σε δημοψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης και του μνημονίου 2, με στόχο την άμεση πτώση της κυβέρνησης και τουλάχιστον την αποτροπή της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου. Μετά θα μπορούσε να έρθει στην πλατεία.

Όλα τα παραπάνω, αν είχαμε μια αριστερά προσανατολισμένη στον ειρηνικό – κοινοβουλευτικό δρόμο του συντρόφου Ενρίκο.

Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να κάνει η σωστή αριστερά του μαρξισμού – λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, ή αυτή του μπολσεβικισμού, της Ίσκρα και της ανελέητης πολεμικής στους ναρόντνικους.

Είναι σήμερα εκπληκτικό πόσοι αριστεροί γουστάραμε ξανά τον Μίκη, παρά τις αμαρτίες που τις έχουμε καταγράψει σε τόμους ατελείωτους. Καταπίνουμε και τον Δημητροκάλη και την Κόσκο και τους Τουρκοφάγους. Κι επειδή οφείλουμε να καταπιούμε και τα δικά μας χάλια, ξεθυμαίνουμε λέγοντας “ναι, αλλά θυμάσαι τότε που μας είπε γενίτσαρους”… Σαν τους ανανεωτικούς που όταν τους την έπεφτε ο Γλέζος για τον Σύριζα, απαντούσαν ότι όταν έδιναν τη μάχη για την πονεμένη νοικοκυρά με τον Λεωνίδα, ο Μανόλης κατέβαινε με το ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορική μνήμη είναι καλό πράγμα. Δεν μπορεί όμως να είναι πρόφαση για να κρύβεις το χάλι κάτω από το χαλί. Όταν δηλωμένοι διεθνιστές περιφέρονται με την ελληνική σημαία και σκληροπυρηνικοί της αριστεράς μαγεύονται από τα Προπύλαια, τότε ο καπετάνιος και το πλήρωμα θα πρέπει να προβληματιστούν μήπως δεν είναι στραβός ο γυαλός. Ρε μπας κι αρμενίζει στραβά η αριστερά;

Τα στερνά του Μίκη είναι καλά. Άνθρωπος είναι, στερνά έχει. Το πρόβλημα είναι μην έχουμε τα στερνά πολιτικών χώρων, που θεωρητικά θα ήταν σήμερα μαγαζί γωνία. Θεωρητικά όμως…


Σχόλια»

1. Γιάννης Κ. - 09/06/2011

και γιατί να μην τα έχουμε;

2. Από το “Καραμανλής Ή τάνκς” στο “Παπανδρέου ΜΕ ελικόπτερο”… « ΕΥΔΑΠ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!"ΣΗΚΩ" ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ! - 09/06/2011

[…] Posted by syrizitis in Πολιτική επικαιρότητα. […]

3. Από το “Καραμανλής Ή τάνκς” στο “Παπανδρέου ΜΕ ελικόπτερο”… « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ - 09/06/2011

[…] Posted by syrizitis […]

4. Από το “Καραμανλής Ή τάνκς” στο “Παπανδρέου ΜΕ ελικόπτερο”… « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ - 09/06/2011

[…] […]

5. Ένας που δεν του αρέσει η Εspresso - 09/06/2011

Δεν βαριέσαι αδερφέ… Μια χαρά είναι ο Μίκης.
Εσύ -πολύ νεότερος φαντάζομαι- είσαι που έχεις το πρόβλημα.
Κάθε σου άρθρο έχει αβάσταχτο καημό αυτοεπιβεβαίωσης.
Κουράγιο. Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα.
Μετά θα αποδεχτείς την πιθανότητα
να μην είσαι ο καλυτερότερος όλων.

syrizitis - 09/06/2011

Αδερφέ δεν σε πιστεύω. Ήμουν είμαι και θα είμαι ο καλυτερότερος, ο εξυπνοτερότερος, ο ομορφοτερότερος και ο νεωτερότερος.
Αυτοεπιβεβαιώνομαι από μόνος μου, δεν χρειάζομαι τα άρθρα μου, μου το έχει πει και ο γιατρός μου. Τέλος εδώ μιλάμε για τον Μίκη. Το δεν βαριέσαι αδερφέ το έχει γράψει ο Χατζής ο Κώστας.

6. Γιώργος - 10/06/2011

Το άρθρο είναι για κλάματα, επιλεκτικό, βαμμένο πράσινο λαδί με ελαιόχρωμα. ΟΥΣΤ!

7. ΕΟΣ - 10/06/2011

Για επικήδειος, καλός λόγος είναι!

Όμως τα παραλές και θα μας πάρουν τα ζουμιά.

Το παρακάνεις όταν γράφεις: Αυτό που σίγουρα μπορείς να πεις για τον Μίκη είναι ότι έπιανε το σφυγμό της εποχής. Όταν ήταν μικρός και έγραφε στιχάκια για τον Ι. Μεταξά, να του το συγχωρέσουμε και να παραδεχτούμε ότι λόγω ηλικίας δεν μπορούσε τότε να πιάσει το σφυγμό της εποχής. Όταν όμως μεγάλωσε και ξεστόμιζε εκείνο το “Καραμανλής ή τανκς” ή όταν γινόταν υπουργός του Μητσοτάκη, πόσο μέσα ήτανε στο σφυγμό της εποχής;

Επίσης, προβάλεις ως θετικές τις δηλώσεις του Άρχοντα της ΣΠΙΘΑΣ, ότι η Σπίθα δεν θα μπει στη Βουλή, θα είναι έξω και θα κάνει επανάσταση. Πιστεύεις πραγματικά ότι έτσι είναι τα πράγματα ή το λες για να κομπλάρεις τον Καζάκη; Αν κρίνουμε από την αυλή του, δεν μοιάζει να μαζεύει γύρω του προσκοπάκια, τα οποία για το μόνο πράγμα που ενδιαφέρονται είναι να περνάνε γριούλες στο απέναντι πεζοδρόμιο…

Και αυτό που λες στο τέλος “Τα στερνά του Μίκη είναι καλά. Άνθρωπος είναι, στερνά έχει. ”, για καλό το λες ή για κακό; Είσαι σίγουρος ότι αύριο δεν θα τα γυρίζει πάλι; Μήπως τελικά η άποψή σου βρίσκει την συνεπή δικαίωσή της μόνο στο σύνθημα που έχει γραφτεί σε κάποιους τοίχους “ευθανασία στο Μίκη ΤΩΡΑ!”

Με τον δρόμο που έχεις πάρει – από τότε που κατέρρευσαν οι ελπίδες σου για τον ΣΥΡΙΖΑ – σε λίγο σε βλέπω να εξυμνείς τις ηγετικές ικανότητες και την πολιτική οξυδέρκεια του Π. Λαφαζάνη!

syrizitis - 10/06/2011

Καταρχήν φίλε ΕΟΣ ο Λαφαζάνης είναι θρησκεία. Σαν την ΑΕΚ. Όσο μας πληγώνει τόσο μας πορώνει. Πού να καταλάβετε εσείς οι αναθεωρητές. Όταν εμάς μας καθοδηγούσε ο Παναγιώτης, εσείς είχατε τον Βούτση να ραδιουργεί από τα μικράτα του. Τουτέστιν κάτω τα χέρια από τον Παναγιώτη.
Δεύτερον, το εννοώ ότι ο Μίκης πιάνει το σφυγμό της εποχής: Καραμανλής ή τανκς είπε και ο Καραμανλής σάρωσε το 74. Μετά το ριξε στο σοσιαλισμό και η αριστερά ανέβηκε. Μετά στήριξε Ανδρέα και η Αλλαγή κάλπαζε. Μετά Μητσοτάκη και οι νέες ιδέες πλειοψηφούσαν. Μετά εθνικοπατριωτικά και όλη η Ελλάδα δάκρυζε για τη Μακεδονία κοκ. Το σφυγμό τον πιάνει. Άλλο αν δεν είναι αριστερός αυτός ο σφυγμός. Σήμερα τυγχάνει ο σφυγμός που έπιασε ο Μίκης να είναι καλύτερος από ποτέ.

ΕΟΣ - 10/06/2011

Καλά σε μάς τους αναθεωρητές δεν αξίζει κάτι καλύτερο. Ο Κύρκος αν ήταν σήμερα στα πράγματα, πάλι με τον Μαρκεζίνη θα ήτανε!

Όμως,δεν λυπάσαι εκείνον τον Δ. Καζάκη με αυτά που γράφεις για τον άρχοντα της ΣΠΙΘΑΣ; Σαν την Έφη Θώδη θα τον καταντήσει. Όταν αποχώρησε και κατήγγειλε την ΣΠΙΘΑ, όχι μόνον κανένας Αριστερός δεν τον πήρε στα σοβαρά, αλλά αρκετοί απ’ αυτούς λες και περίμεναν να αποχωρήσει για να αρχίσουν να εκδηλώνουν τα φιλικά τους αισθήματα προς τα εκεί. Αν ο Μίκης πιάνει σήμερα τον σφυγμό, ο Καζάκης τι πιάνει δηλαδή;

8. xno - 10/06/2011

Φίλε συριζίτη,
Μάλλον ο πιο μαύρος μικης από ποτέ, είναι αυτο που βλέπουμε σήμερα.
Οσο για την επανάσταση της Σπίθας…. εμένα σας παλινόρθωση της εθνοσωτηρίου…. μου φαινεται, μόνο που αντι για εμβατήρια θα παίζει Θεοδωράκη.

Γιατί εκτος από το μνημόνιο ξέρεις, υπάρχει και ο καθαρόαιμος φασισμος. μπες να διαβάσεις τα κείμενα της Σπίθας (πολλά τα έχει αναδημοσιευσει και σχολιάσει η ΕΟΣ) και θα καταλάβεις.

9. Γιωργος Χ - 14/06/2011
10. Γιωργος Χ - 14/06/2011

να ετοιμάζεται σιγά σιγά…

11. ΕΟΣ - 20/06/2011

Πάμε στοίχημα ότι δεν θα φύγει με ελικόπτερο αλλά με Airbus A380. Περισσότερα εδώ:
Ποιοί θα είναι οι 600 τυχεροί που ταξιδέψουν με το Airbus A380;

12. RobinGood_Atromhtos - 15/01/2012

τελικά.. ποιος τον «πουλάει».. «πούλησε» ή «θα πουλήσει»… (και με ποια «έπιπλα».. ) ?!..

.. ή μήπως αποσύρθηκε το «πωλητήριο» ?..

.. ή μήπως προτιμούν (κάποιοι) «ενοικιαστήριο».. (τι νομίζετε;..)

13. αμπελοφιλόσοφος - 01/02/2012

Επειδή μου άρεσε η γραφή σου θα ήθελα να την ξαναδιαβάσω αν γράφεις τώρα κάπου

14. bhoy - 03/05/2012

Πού είσαι-είστε;
Λείπεις-ετε…

υ.γ. έστω και για τώρα,έστω και για λίγο!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: