jump to navigation

Τίνος είναι ρε γυναίκα το παιδί; 22/09/2010

Posted by the left and the crisis in Πολιτική επικαιρότητα.
Tags: , , ,
trackback

Όπως είπε κι ο Οσκαρ: "Μικρός πρέπει να είχε χάσει πολλά πορτοφόλια"

Ακριβώς διακόσια χρόνια μετά το σπαραξικάρδιο διαζύγιο του Ναπολέοντα με την σκανταλιάρα Τζοζεφίνα, η ελληνική αριστερά τιμά και υπολήπτεται τον Κορσικανό και το σόι του. Τα γνωστά περί Ναπολέκου συμπληρώθηκαν από ορυμαγδό καινούριων αποκαλύψεων περί του Ναπολεόντειου χαρακτήρα του ανδρός με σημαντική συμβολή το άρθρο «Ο Βοναπάρτης» από τον ξωμείναντα Ανταίο Χρυσοστομίδη.

Ως χώρος και ως κουλτούρα όμως δεν τιμούμε μόνο τον μεγάλο Βοναπάρτη, αλλά και τον μικρό. Στην Αυγή δημοσιεύτηκε το άρθρο «Τίνος το όνομα είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος». Ο ποιητής αναρωτιέται (όπως και ο Μαρξ), πώς ένας ασήμαντος άνθρωπος (όπως και ο Napoléon le Petit) μπορεί να γίνει «το συλλογικό όνομα όλων των συνασπισμένων ενάντια στην αστική δημοκρατία κομμάτων». Η παρομοίωση εν προκειμένω αφορά τον Μητρόπουλο και ουχί τον Αλαβάνο.

Ο ποιητής θέλει να πει ότι όπως και ένας ασήμαντος ανιψιός, έτσι κι ένας –προς θεού όχι ασήμαντος- τιβιστάρ δύναται να συμπυκνώσει το συλλογικό όνομα «ενός νέου ισχυρού αντι-ηγεμονικού μπλοκ». Στην πραγματικότητα ο ποιητής κραυγάζει κραυγή πολέμου: «Η εκλογική μάχη που έρχεται, λοιπόν, είναι η πρώτη φάση αυτού του σχεδίου και απαιτεί ολόπλευρη στήριξη του Α. Μητρόπουλου».

Η ποιητική σάλτσα ότι η υποψηφιότητα Μητρόπουλου είναι «όσων αντιλαμβάνονται το Μνημόνιο ως τη γραμμή που σήμερα χωρίζει την ελληνική κοινωνία στα δύο», είναι αναγκαία καθότι το μακαρόνι δεν καταπίνεται νερόβραστο, ειδικά από τον κοκκινοπράσινο πάλαι ποτέ αντικαπιταλισμό. Άλλωστε ο καθαρός ταξικός αντικαπιταλισμός αντικαθίσταται ευκόλως από τη θεωρία της ηγεμονίας που δικαιολογεί τον υπερταξικό εθνοκαπιταλισμό. Και τούμπαλιν άμα λάχει. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Είμαστε και με την λαοκρατίαν, είμαστε και με τον Γκράμσιν. Με τον Αλαβάνο έχουμε πρόβλημα διότι θα μας φάει την καρέκλαν.  

Ο ποιητής θεωρεί ότι το σχέδιο Μητρόπουλου (θα έπρεπε να) καλύπτει όλους τους κομπλεξικούς που αμφισβητούν τον τρισμέγιστο πρόεδρο Αλέξη: Τον μετωπικό Πασοκοδιεμβολιστή Αλαβάνο, τον μετριοπαθή Πασοκοπροσεγγιστικό Κουβέλη, ου μην και τον αντιμπεριαλιστή τριτοσεπτεμβριακό Λαφαζάνη. Το ευκόλως εννοούμενο συμπέρασμα είναι ότι οι άνωθεν ακάλυπτοι είναι πιο κομπλεξικοί από όσο νομίζαμε.

Είναι γνωστό ότι η θεωρία της ηγεμονίας, όπως άλλωστε και η θεωρία της διαλεκτικής, όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει. Η ανακάλυψη ωστόσο στο πρόσωπο του Μητρόπουλου ενός …αντιηγεμονικού σχεδίου, εμπίπτει στη θεωρία της παραμύθας. Διότι το πρόβλημα δεν είναι όπως έλεγε ο Κάρολος «τίνος είναι το όνομα», αλλά όπως τραγούδαγε ο Λουκιανός «τίνος είναι το παιδί». Ο πολιτικός συσχετισμός δεν καθορίζεται από τις εσωτερικές προθέσεις, καθορίζεται από την πραγματικότητα και τη ζωή. Το «σχέδιο αντιηγεμονίας στο πρόσωπο του Μητρόπουλου» πρέπει να το αναγνωρίζει η κοινωνία. Αλλιώς είναι «σχέδιο υφαρπαγής της κομματικής υποστήριξης».

Να δώσω ένα παράδειγμα ώστε να γίνω κατανοητός: Έχω γκόμενα την Ατζελίνα Τζολί. Άλλα άμα αυτή δεν το ξέρει, απλά παραμυθιάζω την παρέα μου. Τώρα άμα η παρέα μου είναι τόσο χάπατα για να το πιστέψουν, κακό του κεφαλιού τους.  

Στην περίπτωσή μας η μαγική τακτική του γιγαντάκια Νικόλα (ίσως και της Όλγας – καθότι με έβαλε σε υποψίες ο Σώτος), κατέληξε σε έναν υποψήφιο Ανεξάρτητο και ουχί της αριστεράς, με αλλουνού την πατρότητα. Τρεις πασοκογενείς πατεράδες επαίρονται επαυτού. Το αποτέλεσμα του σοσιαλιστή Αλέξη δεν θα ερμηνευτεί στην κοινωνία ως επιβράβευση της αριστεράς ή διεμβολισμό του Πασοκ από την αριστερά. Εκλογικά καλός ο Μητρόπουλος, αλλά το παιδί που θα γεννήσει δεν εγγράφεται στο από δω σόι. Η αριστερά στηρίζει και συμμετέχει, δεν οδηγεί, δεν έχει την πρωτοβουλία, δεν έχει τον έλεγχο.

Ο Μητρόπουλος στο προχτεσινό πάνελ διορθώθηκε από την θρυλική του εμφάνιση στην Τρέμη, αλλά παραμένει αυτό που είναι: «Θέλουμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι κάνει λάθος». Η κοινωνία τον καταγράφει ως αντάρτη του ΠΑΣΟΚ, δύσκολα θα τον διαχωρίσει από τον Δημαρά, οι γριούλες τον συμπαθούν, οι μεσόκοπες κυρίες λαχταρούν τον έπαινό του κι ο Αυτιάς τον καμαρώνει. Όμως η όποια εκλογική του επίδοση δεν θα αλλάξει τον συσχετισμό στη ζυγαριά ΠΑΣΟΚ – αριστεράς. Είναι πιθανό και να τον χειροτερεύσει. Η εκλογική επιτυχία Μητρόπουλου θα είναι πολιτική αποτυχία της αριστεράς, εφόσον το ψηφοδέλτιο Μητρόπουλου δεν αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα, δημόσια και με ταρατατζούμ, ότι διέβη τον Ρουβίκωνα. Άμα δε ο Αλέξης ξανανέβει στο τρένο της Αλλαγής, με περισσευάμενα μπαγκάζια ένεκα της «συνάντησης με την ριζοσπαστική αριστερά» την κάτσαμε τη βάρκα για καμιά δεκαετία.

Επειδή όμως έχουμε εντρυφήσει όλοι μαζί κι αντάμα στην βοναπαρτική Γαλλία θα ήθελα να θυμίσω και στο αποδώ επιτελείο ότι η μάχη στο Βατερλό κρίθηκε στις λεπτομέρειες και μέσα σε δύο ώρες η νίκη άλλαξε στρατόπεδο. Ο Ναπολέων συνέλαβε εξαιρετικό σχέδιο μάχης (διδασκόταν στη σχολή πολέμου του West Point επί δεκαετίες), αλλά η αυτάρκεια τον κατέστρεψε. Ο άριστος Νταβού έμεινε στα μετόπισθεν. Ο τσανακογλύφτης και αυτοκρατορικός ανταυτού Νεΰ υπερτίμησε το φρόνημα της αυτοκρατορικής φρουράς. Ο κόπανος ο Γκρουσύ χαζολογούσε. Και τελικά ημείς οι Βοναπαρτικοί συνετρίβημεν. Ας χειροκροτήσουμε επομένως τα περί δεύτερου γύρου, αλλά ο θρίαμβος από τη συντριβή έχει μικρή απόσταση. Αλλιώς θα βρεθεί ένας Πιερ Καμπρόν να ανακράξει merde στο τέλος της μάχης.

Σχόλια»

1. Σώτος Τριανταφύλλου - 22/09/2010

Γέλια ατέλειωτα! Μιλάμε γιά ΤΟ χαβαλέ! Η έγκριτη Αυγή έχει εξελιχθεί σε σατυρικό φύλλο ολκής. Ξεπερνάει τον Τσιφόρο και το κανάρ ανσαινέ μαζί! Κι ακόμα δεν έχουν ζώσει οι ζέστες της προεκλογικής περίοδος. Μπούγιο και των γονέων! Αγαπητέ φίλε συριζίτη άμα διαβάζεις το πατσαβούρι έχεις και πάπια δίπλα γιά να μην μπαίνεις στον κόπο να σηκώνεσαι γιά κατούρημα κάθε δύο λεπτά; Είναι δύνατόν να κρατηθεί άνθρωπος με τέτοια γέλια…

Πάμε μία κι αλλοιώς:

1. Ο Ανταίος μας, που είναι και άνθρωπας των γραμμάτων, είναι χοντροδιαπλεκόμενος με ερτ, περτ κλπ. Μέγα επίτευγμα εκείνη η απίστευτη σειρά γιά την παγκόσμια λογοτεχνία που ταξίδεψε όλο τον κόσμο μαζί με την ανεκδιήγητη παρτενέρ του γιά να παίρνουν τάχα συνεντεύξεις από παγκοσμίου φήμης λογοτέχνες. Δεν έμπαινε καν στον κόπο να διαβάσει κάνα βικιπαίδεια γιά προετοιμασία. Ούτε καν στο αεροπλάνο. Σιγά θα μου πεις, εκεί πλακωνόταν στα ποτά. Θυμίζω χαρακτηριστικά πως του την έχει πέσει ο Ίαν Μακγίουαν γιατί θεώρησε προσβολή να τον ρωτάει άσχετα ο άσχετος και απροετοίμαστος. Ομοίως η Γκόρντιμερ κλπ.
Χωμένο κανονικά ατομάκι και ιδιαίτερα προσήκον το γεγονός ότι βγαίνει τιμητής γιά τα δέοντα της αριστεράς. Μπορούσαμε να λέμε ως αύριο.

2. Το πανηλίθιο μαλακιστήρι με την 18η Μπρυμαίρ δε μας λέει (προφανώς ούτε που θα πήρε χαμπάρι) ότι ο Μαρξ φτιάχνει την ανάλυση γιά να καταδείξει πως όλη αυτή η σκηνοθεσία που αποβλέπει στην υπαγωγή κάτω από ένα όνομα των πιό ετερόκλητων, και αντιδραστικών τονίζω, συμφερόντων γίνονταν γιά να παραπλανηθούν οι λαΐκές μάζες. Θα μου πεις σε αυτό δεν ελπίζουν οι παιδοβούβαλοι;
Χα χα, άσε που κάνει γαργαρούλα τη στάνταρ φόρμουλα, ότι η επανάληψη αυτών των ιστοριών δεν είναι τραγωδία αλλά απλώς φάρσα. Σ’ αυτό το ρημάδι το βιβλίο τα λέει αυτά, αλλά που να χαμπαριάσει το ζώο.
Το απίστευτα ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι ο εν λόγω τυπάκος είχε γράψει ένα καλούτσικο αρθράκι στην Εποχή γιά να καταγγείλει την παρουσία του ποέτα ως τηλεοπτικής περσόνας που τζογάρει με τον ακροδεξιό εθνικισμό! Ψάχτε Εποχή και βρείτε το. Τώρα που ο ποέτας κόσμησε την κατάθεση της υποψηφιότητας Καραμητρό, μπαίνει κι αυτός στην ιστορία με το όνομα; Α ρε λουμπεναρία, σας μάρανε ο Μαρξ, άσπρα, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα μπλε κουρκουμπίνια. Αμ τους φιλάρες του Άκη τους ξέχασε να μας τους πει ο Δημοστένης. Γιατί, κι αυτοί κατά του Μνημονίου είναι τώρα που επ’ ευκαιρία κράξανε τα μέσα το μεγάλο (άσε, που σύμφωνα με την αρθράρα παίζει κι η τηλεόραση ένα κάποιο θετικό ρόλο). Καλά εντάξει, άνθρωποι είμαστε, ξεχνάμε και κάτι! Η αντιμισθία από τον Κουρή; Α, καλά, δεν ψάχνω.

3. Αγαπητέ σύντροφε συριζίτη καλά τα λες και το γυρνάς από το θερμιδώρ στο Βατερλώ. Άγιες και οι προειδοποιήσεις σου. Φοβάμαι μάλιστα ότι ο Παναγιώτης έχει καπαρώσει από πολύ παλιά το ρόλο του Γκρουσύ που απέβη όπως καλώς γνωρίζεις καθοριστικός γιά την έκβαση της μάχης. Μιά ζωή μπίρι μπίρι και θα δούμε και άσε τώρα και, εντάξει, θα σου πω, και περίμενε και άσε να δούμε μετά… Ε, όταν έφτασε είχαν πιά γυρίσει το φύλλο οι λακέδες του αγγλοπρωσσικού ιμπεριαλισμού.
Άστα γιατί το μοντέλο ταιριάζει δυστυχώς, μετά τις επικές νίκες η εξορία και τώρα η επιστροφή από την Αγία Ελένη…
Αλλά καλά, μιά ζωή είμαστε μαθημένοι να λέμε μερντ. Παραμένουμε άλλωστε αμετανόητοι οπαδοί του τρίτου γύρου, που ως γνωστόν θα είν’ ο τελικός, κλπ κλπ.

Σε καλό μας κορίτσια!

2. syrizitis - 22/09/2010

Φίλε και σύντροφε Σώτο. Οι παρατηρήσεις σου όπως πάντα εύστοχες σαν τα τρίποντα του Πρέλιεβιτς. Πού να ξέραν οι ιντριγκαδόροι επισκέπτες αυτής εδώ της προβοκάτσιας ότι ούτε καν γνωριζόμαστε! Τον Ανταίο προσπαθούσα να μην τον αντιπαθήσω ένεκα του Μπάτση… Αλλά δεν αντέχεται ο άνθρωπος. Υπέγραψε και το μανιφέστο Κουβέλη ως άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών. Για τον Δημοστένη διαμαρτύρομαι και δεν συμμερίζομαι τον χαρακτηρισμό σου καθότι το παιδί νοσταλγεί την ευρωπαϊκή κουλτούρα του Εσωτερικού και θα τρομάξει με τις τραμπούκικες εκφράσεις σου. Κι εγώ είχα την απορία αν κατάλαβε ότι ο παραλληλισμός που κάνει είναι σε βάρος του Μητρό, αλλά δεν την διετύπωσα ευθαρσώς. Την νεολαία πρέπει να την ενθαρύνεις να διαβάζει Μαρξ κι ότι θέλει ας καταλάβει. Άσε που μπορεί να παραιτηθεί από την Συντακτική Επιτροπή του Εντός Εποχής και να βάλει ο Χριστόφορας τα κλάματα.
Όσο για τον Γκρουσύ και καλά παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν τους Πρώσους μην του κάνουν καμιά τζιριτζάτζουλα κι όταν του λέγαν οι γύρω γύρω «στρατάρχα η μάχη γίνεται στο Βατερλό πάμε να βοηθήσουμε» απαντούσε «Βεβαίως βεβαίως» (σαν τονε δικόνε μας καληώρα) κι έμενε να κοιτάει τους Πρώσσους από το μονοκυάλι. Και γαμώ τις στρατηγικές. Κι επειδή πιάσαμε κι εμείς την ωραία εποχή του Ταλεϊράνδου ελπίζω να μην ξανακουστεί η ιστορική ατάκα του Ναπολέοντα για τον καρατομημένο Λουί.

3. ο σχιζοφρενής ανένταχτος με το καδρόνι - 22/09/2010

Mιάς και ξεκίνησε τις αναλογίες των Συριζκών περιπετειών με τη Γαλλία του Λουδοβίκου Βοναπάρτη ο Δημοσθένης, τον Αλαβάνο με ποιόν ήρωα της περιόδου θα τον συνέκρινε; Τον Αύγουστο Μπλανκι;

4. Λέω Εγώ Τώρα - 22/09/2010

ο ανταίος έγραψε ιστορία ως διευθυντής του «playboy».θα μου πείτε, ότι και η ρίκα βαγιάννη ήτο τότε playmate.και λοιπόν; μιά χαρά εκπομπές κάνει η ρίκα.

δηλαδή για να καταλάβω, ο αλέκος επανέρχεται απο την έλβα ως προσωρινός νικητής, αλλά τελικώς τον περιμένει η αγία ελένη; πείτε μου ποιόν καζαμία διαβάζετε. ο δικός μου άλλα λέει.

μ’ αυτά και μ’ αυτά καταλάβαμε όλοι γιατί πέτυχε η αντίσταση του ΕΑΜ : γιατί την καθοδηγούσε ένα σταλινικό κόμμα.φαντάζεστε να την καθοδηγούσε κάτι σαν τον σύριζα.ακόμη δεν θα είχανε αποφασίσει για την ανατίναξη στον γοργοπόταμο! κι αυτά τα λέω εγώ που δεν είμαι σταλινικός.αλλά μας έπρηξε η πολλή ομφαλοσκόπηση…

5. Σώτος Τριανταφύλλου - 23/09/2010

Έχεις δίκιο αγαπητέ συριζίτη είμαι απαράδεκτος και ζητώ συγγνώμη γιά τις εκφράσεις που απάδουν στο ήθος της ανανεωτικής αριστεράς. Και από σένα ειλικρινά συγγνώμη άμα εξέθεσα το μπλογκ και βγουν να μας πουν ότι είμαστε αληταρία και ΝιΚαΒεΝτέ εδώ μέσα και χάσουμε το δίκιο μας.
Πάντως πράγματι το αποπήρα το παληκάρι και δεν κάνει, τωόντι, αφού πάει και γιά διανοουμεναράς. Παίρνω πίσω τα γαλλικά, αν και εντός θέματος, και γιά τιμωρία θα πάρω Αυγή την Κυριακή και θα τη διαβάσω όλη, όλη λέμε, να, μα τα κόκκαλα του Μωρίς Τορέζ.

Βέβαια σωστό είναι να διαβάζει ο καθένας Μαρξ κι ό,τι καταλάβει. Αλλά ρε παιδί μου πως και μούχει κάτσει η σκέψη ότι ο Δημοστένης απ’ αλλού ξεσήκωσε την ιδέα.
Γιά πάρε μάτι,
Αλαίν Μπαντιού, De quoi Sarkozy est-il le nom? εκδοθέν προ τριετίας. Λέει γιά διαχωριστικές βάσει του ονόματος που συμπυκνώνει κλπ. εκεί και παραπέμπει και στη δεκάτη ογδόη.
Οπότε κι ο Δημοστένης (καθόσον η νεολαία δεν ξέρω αν διαβάζει Μαρξ, αλλά Μπαντιού όσο και νάναι παρακολουθάει)είχε τη μεγαλοφυή και σου λέει,
α ρε, θα το αντιστρέψω εγώ και θα τους στείλω αδιάβαστους! Αμ, θέλουν κι επιδέξιο πάτο αυτά τα κόλπα Δημοστένη μου. Γιά αυτό σου λέω φίλε συριζίτη. Εκείνο δε το Λογοθέτη 2002 (Marlen I presume?) τι σου λέει πάλι, έτσι καρφωτό κι αυτονόητο, ως η οριστική ετυμηγορία περί τιβί σα νάτανε η Ρόζα Λούξεμπουργκ και βάλε (α σόρρυ, αυτήν την έχει εργολαβία ο Λάσκος);
Αλλά σταματώ εδώ διότι αρχίζω πάλι να παρεκτρέπομαι και δεν κάνει. Άσε που μπορεί να πλακώσει πάλι καμιά Λιμάρη Ξελιγωμένου (ναι κερά μου, πρέπει να τα διαβάζεις όλα γιά να το εύρεις, δε φτάνει το γκούγκλισμα) που ως γνωστόν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και να μας πει οπλατζήδες. Τεσπα.

Συγγνώμη επίσης και γιά την παραδρομή. Μέσα στη σύγχυση κόντεψα να καταντήσω σαν τον Ανταίο. Έλβα εννοείται είναι η πρώτη εκτόπιση, η Αγία Ελένη είναι μετά. Λες οι ευρωεκλογές πέρσυ νάτανε σαν τη μάχη της Λειψίας; Συφορά μας.
Ο σύντροφος τώρα με το καδρόνι, πάντα σωστός στις υποδείξεις του, υποβάλλει την ιδέα μήπως κι ο Αλέκος στην εκδοχή Δημοστένη είναι να πούμε ένα πράμα σαν τον Μπλανκί. Τι να πω… Κι η περίπτωση νάμαστε στην άλλη περίοδο, αυτή του μεγάλου Βοναπάρτη δηλαδή, πάλι κολακευτική, κατ’ εμέ τουλάχιστον, αναλογία υποβάλλει, πλην όμως με ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Δηλαδή βάλε να πούνε ότι ο Αλέκος είναι σαν τον Μπαμπέφ. Άστα.

Μένω όμως στο θέμα γιατί η επιμονή με αυτές τις αναλογίες αναδεικνύει μιάν ακόμα (σίγουρα μεταξύ πολλών άλλων). Μία αναλογία, της οποίας η δυσαναλογία με τα πράγματα είναι ακόμα μεγαλύτερη, απείρως μεγαλύτερη από αυτά που λέει ο Δημοστένης κι όλοι μας συριζίτη μου. Θα σ’ αρέσει όμως, ελπίζω.
Ε, γιά βάλε: η Όλγα Μαντάμ ντε Σταέλ! Καλά, τρέλλα! Με σαλόνια γιά πολιτικά, θεωρίες, συνομωσίες, σερσέ λα φαμ, ό,τι θες!

Να δόσει μόνο η Παναγιά να κατεβάσουν τον ποέτα με τον Μητρό και θα περάσουμε ένα υπέροχο, ανεπανάληπτο φθινόπωρο.

6. syrizitis - 23/09/2010

Μπράβο ρε Σώτο κι αναρωτιόμουνα συνέχεια που έχω ξανακούσει πρόσφατα τον τίτλο του Δημοστένη. Τι λογοκλοπή είναι αυτή; Τι στερεμένη φαντασία; Τι αντιγραφή έχει πέσει; Είπα κι εγώ μπράβο στον νεαρό που διαβάζει Μαρξ αλλά σιγά. Μόνον Αλτουσέρ, Ζίζεκ και Μπαντιού. Άντε και κάναν Μπαλτά. Και μετά ξεσκόλισαν από τον μαρξισμό. Σταθερά στο δρόμο του Γιαννάκη.
Για αυτό σου λέω μόνον ο ποέτας είναι λύση. Τουλάχιστον είναι πρωτότυπος. Θα μαζέψει κι ένα κάρο ψήφους από τους 247 δωδεκαθεϊστές της σύγχρονης Ελλάδας.
Όσο για τον Μπαντιού τι να πω; Ψύχωση. Μέχρι κι ο Αλαβάνος «συμβάν» θέλει να δημιουργήσει στις Περιφερειακές. Αυτή η Γαλλία ζημιά μεγάλη μας έχει κάνει από εποχής Λουί.

7. Wittgenstein's Poker - 23/09/2010

1. ‘Εκείνο που μπορεί να δειχθεί (gezeigt), δεν μπορεί να λεχθεί (gesagt)’

Τι είναι αυτό που κάνει τον Αλέκο Αλαβάνο να πιστεύει ότι ‘πάμε για έναν ειρηνικό Νοέμβρη του λαού’ και να θέτει ως υψηλό στόχο τον Β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών;
Απάντηση: Είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που κάνει την ηγεσία του ΣΥΝ να αισιοδοξεί ότι θα προκαλέσει ρήγμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν.Β. -αλλά και το Αριστερό Ρεύμα βεβαίως- γνωρίζουν (από ιδρύσεως ΣΥΝ και κυρίως μετά το 1993) ότι, σε εποχές κρίσης της Αριστεράς, η συμμαχία με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία αποτελεί ένα ασφαλές εφαλτήριο. Άλλωστε οι συμπαραδηλώσεις είναι πολλές: Πασοκογενής, αριστερός σοσιαλδημοκράτης με αντιχουντικές περγαμηνές, μεγαλοδικηγόρος εξ Ηλείας κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι ο λόγος του Αλέξη Μητρόπουλου θα γίνεται μέρα με τη μέρα στιβαρότερος πολιτικά, ενωτικός ως προς το αντιμνημονιακό-αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, διανθισμένος με πινελιές ανιδιοτέλειας –‘εγώ είμαι απλώς στρατιώτης’-,την ίδια στιγμή που ο Αλέκος θα επιχειρεί να αποσαφηνίσει το διακριτό στίγμα της Ελεύθερης Αττικής.

2. Η Μηχανική των Θραύσεων (Fracture Mechanics)

Δεν είναι τυχαίο που ο Γ. Μηλιός, υπό την πρώιμη ιδιότητά του ως διδάκτωρ και εξαιρετικός δάσκαλος της Θραυστομηχανικής (βλ. J. Milios & G. Spathis, 1988, ‘Dynamic interaction of a propagating crack with a hole boundary’, Acta Mechanica vol. 72, p. 283-295), πριν βεβαίως διατρίψει στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας, ανέλαβε να διατυπώσει τις καταστατικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία και τη διάδοση ρωγμών στο όλκιμο σώμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος (μιλώντας με όρους ενεργειακού ισοζυγίου), ότι ο ρυθμός απελευθέρωσης ενέργειας θα είναι μεγαλύτερος από την ενεργειακή αντίσταση της ρωγμής.

3. ‘Μαρτυρίες μιας Διαδρομής’: 1989-2010

Γλαφυρές οι περιγραφές για τον ρόλο των προσώπων και του κόμματος (ας αποφύγουμε τις ίσως δικαιολογημένες ‘συγχύσεις της γλώσσας’), αλλά το ερώτημα μένει και μετεωρίζεται πάνω από τα κεφάλια μας:
‘Ποια θέλουμε να είναι η σχέση ανάμεσα στο Μέτωπο και τον ΣΥΡΙΖΑ (και βεβαίως τον ΣΥΝ), όταν κατακαθίσει η εκλογική αχλή;’ ή τοποθετώντας διαφορετικά το ίδιο ερώτημα: ‘Μπορούν να συνυπάρξουν ΑΡΑΝ (όχι η τάση του ΣΥΝ) και ΑΡΑΣ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ;’

Νομίζω το ερώτημα έχει απαντηθεί με το γνωστό ποιητικό πρόταγμα του Γ. Αγγελάκα: ‘Στης ψυχής σου το μπουρδέλο θα ανατέλλω’

8. Φόλα στους σκύλους της αντίδρασης - 23/09/2010

Αλαβανάκια, αν και Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει στο μαγαζί σας, αφήστε για δυο λεπτά στην άκρη το «Δρόμο» και ξαναπιάστε τον Μαρξ, μήπως ξεστραβωθείτε.
Ταξικοί αγώνες στη Γαλλία, έχετε ακούσει; Το λέει στο κείμενο ο άνθρωπος με το καλημέρα, αλλά ο αλαβανισμός (ακριβώς όπως η μαλακία) τυφλώνει.
Ο Μπαντιού το πήρε από δεύτερο χέρι, αλλά εσείς ξέρετε μόνο ό,τι διαβάζει ο Ναπολέκος. Οπαδοί…

syrizitis - 23/09/2010

Αν και με πλήγωσες βαριά διότι με απεκάλεσες Αλαβανάκι, θα σου απαντήσω κοσμίως:
Πρώτον εδώ δεν είναι μαγαζί, είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, εξου και το φόλα στους σκύλους της αντίδρασης έχει νόημα, αλλιώς θα επρόκειτο περί σκυλάδικου και δεν κάνει.
Δεύτερον ο Γιάννης (ή Γιαννάκης καταπώς επιμένει ο Σώτος) και κερνά και πίνει στην Κουμουνδούρου στην υγειά της μαρξιστικής θεωρίας.
Τρίτον δεν διαβάζω Δρόμο, διαβάζω Εποχή. Έχει καλύτερο κουτσομπολιό. Ρίχνω και μια ματιά στην Ίσκρα για να θυμάμαι τα νειάτα μου.
Τέταρτον και τελευταίο ή δεν κατάλαβες τον Μαρξ, ή δεν κατάλαβες τον Μπαντιού, ή δεν κατάλαβες τον Δημοστένη. Ελπίζω να μην συμβαίνει το τελευταίο. Θα πληγωθώ έτι βαρύτερα.

9. Αριστερός Κωλόγερος - 23/09/2010

Γιατί απορείς, λατρευτέ Συριζήτης; Το αποπάνω κείμενο είναι μια απόδειξη ότι ο ΣΥΝ ήταν και είναι ένα κόμμα που ονειρεύεται να «τσιμπήσει» το σατανικό σύστημα, τσιμπώντας συνάμα και καμιά επιχορηγησούλα. Είναι ένα κείμενο που γράφτηκε με τη γνωστή μικροαστική, παρεϊστικη και αντιδημοκρατική λογική του «ο πρόεδρος (ή ο σύμβουλάς του) τηλεφώνησε σε τηλεαστέρες, οι άλλοι αρνήθηκαν, ο Μητρόπουλος δέχτηκε. ΤΩΡΑ λοιπόν, ας κατεβάσουμε και μια θεωρητικούρα για να ψήσουμε τους (και καλά) αφελείς που μας ψηφίζουν ότι η επιλογή του προέδρου είναι στη σωστή γραμμή των ΜαρξΈνγκελςΛενινΜηλιοΜπαλτά». Η συνδικαλιά μεταμφιεσμένη σε τάχατες αριστερή θεωρία ή μελέτη της συγκυρίας. Περίμενες κάτι άλλο; Οι προσδοκίες σου διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Αλλά δε φταίει η πραγματικότητα, οι προσδοκίες σου φταίνε. Άστους λοιπόν να κάνουν σκανδαλιστικές συνδικαλιές. Μέχρι εκεί φτάνουν. Κουτόχορτο δεν τρώει ο κοσμάκης, ακρίβεια και κρίση ένεκεν. Σπίτι του θα κάτσει Εκείνη την Κυριακή (πλην κομματόσκυλων). Όχι επειδή φταίει ο Τσίμπλας ή ο οποιοσδήποτε «κατεβάζω-τη-γραμμή-όποια-και-νάναι-(αρκεί να μην είναι «αριστερίστικη»)-κι-οτι-κάτσει». Αλλά επειδής βαρέθηκε πια με τις παπαριές τους και τις δικές μας. Χέστηκε η Φατμέ στο Γενί τζαμί για τα προσωπικά, τους διαδρομισμούς, τα κουτσομπολιά, τα καρφώματα. Κρίμας. Όπουνάναι θα βρωμά το χνώτο και της μεσαίας τάξης απ’την κρίση κι εμείς θα ψωλοβαράμε στη γωνία για το ποιος πήρε μεγαλύτερο ποσοστό μετά το κόμμα που θα έπεται του μηδενός…

10. fygas - 23/09/2010

Η ψυχοθεραπεία καλά κρατεί. Έχουν κανένα νόημα όλα αυτά που γράφονται για τους πολίτες. Θα γεμίσει με αυτά το άδειο καλάθι της νοικοκυράς.

Για γκρούπες ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας καλά πάμε, όλο και πληθαίνουν. Δε μου λέτε μήπως ξέρετε πότε θα πάνε στην Δημοκρατική Αριστερά οι Πιτσιόρλας και Παπαδημούλης? Ρωτάω μήπως………….

11. Λέω Εγώ Τώρα - 23/09/2010

που είναι ο γίγας Πιτσιόρλας, πού είχε πάντα τις καλύτερες γκόμενες;

12. Σώτος Τριανταφύλλου - 23/09/2010

Μπράβο ρε παιδιά! Επιτέλους, έρχονται καλά σημάδια στον ταλαίπωρο ορίζοντά μας! Ένα πελώριο εύγε στο παλουκάρ με τη φόλα. Με χαρά μου σημειώνω πόσο ζωντανές είναι οι αγνότερες παραδόσεις του κινήματός μας. Και λίγα λες κορίτσαρε. Ξέχασες τις σαστισμένες κότες του τροτσκισμού, τους πράχτορες της Γκεστάπο, τους εντολοδόχους του κεφαλαίου και τόσα άλλα και περισσότερα.
Ένα μεγάλο μπράβο πάντως που επιβεβαιώνεις ότι η νεολαία ΣΥΝ κινείται σε αυτά τα πλαίσια. Εύγε λοιπόν, γιατί είχαμε μείνει όλοι με την εντύπωση ότι αυτός ο χώρος είναι απλώς μαχαλόμαγκες.

Είχα αρχίσει μάλιστα, εδώ και καιρό, να απορώ επειδή φαινόταν να έχει σιγήσει ο τσιπρόφιλος χώρος (δεν υοθετώ τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό τσιπρόδουλος, διότι η δουλεία προυποθέτει έλλειψη ανταλλαγμάτων, που δεν είναι εν προκειμένω κατά κανένα τρόπο η περίπτωση). Όχι όμως.

Την τσιπροσύνη μην την κλαις, νάτη πετιέται…
Ήταν όσο να θεωρητικοποιηθεί η γραμμή ε; Εντάξει.
Είναι και αρχή, είστε και σε μία σύγχυση, όσο νάναι.
Διότι αν είχε το παιδί βγάλει την τσίπρα από τα ματάκια του θα διάβαζε τι λέμε παραπάνω. Ότι δηλαδή ο Μπαντιού παραπέμπει στο Μαρξ της 18ης και από κει τα ξεσήκωσε ο Στένης, αφού από κει τσιτάρει. Αν τσιτάριζε από τους Ταξικούς Αγώνες θα λέγαμε αυτό, δεν το έκανε όμως.
Οπότε τι ρέστα ζητάει τώρα το άτομο;
Άσε το βασικότερο, ότι γρυ δεν κατάλαβε από το περιεχόμενο. Τεσπα, ας είναι κι έτσι, να το δημοσιέψει στις Θέσεις να μείνει αιώνιο.

Άμα σας κάνει αχτίφ ο Αριστείδης γιά τη θεωρία υποστήριξης Μητρό να του τα μεταφέρεις αυτά, μη σας λέει τίποτα με Ντερριντά και σας μπερδέψει.
Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενος με τον καλό το λόγο. Άντε ν’ ανάψουν λίγο τα αίματα γιατί είχαμε αρχίσει να βαριόμαστε με τα ανέκδοτα της Αυγής.
Και πούσαι, χέστους Αλαβάνους κι αυτά τώρα.
Το θέμα είναι να κατέβει ο ποέτας. Να τον βάλλετε να μιλήσει και στη συγκέντρωση, θα μαζευτούμε αμέτρητοι να ζητωκραυγάσουμε.

13. Σώτος Τριανταφύλλου - 24/09/2010

Αντιπαρερχόμενος τους μυκηθμούς του τσιπρισμού σημειώνω κάτι πολύ σοβαρότερο γιά το χώρο αυτόν.

Προ ημερών η Βουλίτσα αμόλησε από το προκεχωρημένο παρατηρητήριο μάχης στα υψώματα του Λαμπρακιστάν μία πράσινη φωτοβολίδα. Αφού ανακάλεσε από την εφεδρεία, στην οποία είχε ξεπέσει ως σύμβουλος επιχειρήσεων εν Πειραιεί, τον Στέργιο (έλα Βουλί στον τόπο σου), έσκασε το παραμύθι.
Ότι λέει, σκέφτονται μέχρι και αντικατάσταση του Τσίπρα, όταν περάσει η εκλογική μπόρα. Κι από κάτω εκτίθενται αι απόψεις του πιό επιτυχημένου ευρωβολευτή. Άρα, δεν νομίζω να γίνουμε άμεσα μάρτυρες της συγκλονιστικής γιά το πολιτικό σκηνικό εξέλιξης να πάνε ο Παπατζή-μούλης με το Στέργιο στο Δηάρι. Άλλο παίζει και το σύνθημα δόθηκε από το Λαμπρακιστάν. Η φωτοβολίδα είναι εμφανώς πρασίνου χρώματος γιά τους εναπομείναντες ανανεωτικούς και άλλους τζογαδόρους. Φαίνεται ωστόσο να αποκτά μία περίεργη απόχρωση προς το κόκκινο γιά τον παιδοβούβαλο. Τι ακριβώς χρώμα του δείχνουνε θα το διαπιστώνουμε σιγά σιγά προΐούσης της προεκλογικής περίοδος. Μπλέξανε πιά με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και θάχουνε κακά ξεμπερδέματα μου φαίνεται.

14. ρασκόλνικας - 24/09/2010

Έχεις κάθε δικαίωμα να θεωρείς στρεβλή την ερμηνεία του τσιτάτου του Μαρξ από τον Παπαδάτο, όπως επίσης και το κατά πόσο είναι δόκιμη η μεταφορά αυτής της ανάλυσης στην υπόθεση «Μητρόπουλας». Είναι γεγονός όμως ότι τα τσιτάτα στην αρχή του κειμένου είναι από τους «Ταξικούς Αγώνες» (σ. 83, έκδοση Σύγχρονης Εποχής).

15. Λέω Εγώ Τώρα - 24/09/2010

ή τελευταία πρόταση τα λέει όλα.όμως ποιά ειναι η βούλα;

16. redteam - 24/09/2010

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Αλέκος Αλαβάνος στην μεγάλη συγκέντρωση των συμβασιούχων στον Άρειο Πάγο, μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Από το 1990 έχει αρχίσει ένας μεγάλος αγώνας των συμβασιούχων. Τα δικαιώματά τους όμως παραβιάζονται ωμά και συνεχώς από τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα σήμερα με την τρόικα.
Μνημόνιο σημαίνει απολύσεις, ανεργία, φτώχεια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτό τον μονόδρομο για τους εργαζόμενους.
Η αλήθεια είναι σκληρή. Χρειάζεται να φύγει το ΔΝΤ και η ΕΕ από την εξουσία της χώρας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.
Οι περιφερειακές εκλογές θα γίνουν η καταδίκη της τρόικα.
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι μια μεγάλη, υπάκουη, διαχειριστική νομαρχία.
Το Μέτωπο για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ επιδιώκει μια τοπική κυβέρνηση που δεν θα κάνει ούτε μια απόλυση και θα εφαρμόσει μια πολιτική απασχόλησης έξω από τα πλαίσια του μνημονίου.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝ-Δηλώση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Α. Μητρόπουλου για τους έκτακτους
Η αυστηρότητα των ρυθμίσεων της παρούσας Κυβέρνησης, ενόψει των δεσμεύσεων του Μνημονίου, σχετικοποιεί τις περί αξιοκρατικής επιλογής ρυθμίσεις, αφού, αφενός μεν μειώνει δραστικά τις θέσεις εργασίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αφετέρου δε, αδικεί αυτούς που υπηρετούσαν πολλά χρόνια προς πλήρωση των παγίων και διαρκών αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων.

Γι’αυτό είχαμε ζητήσει την ήπια -αλλά αποφασιστική- πολιτική κατάργησης του θεσμού «των εκτάκτων», με τη μονιμοποίηση αυτών που είχαν τις σχετικές ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει το Κοινοτικό Δίκαιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και πολλοί έμπειροι και εξειδικευμένοι νέοι μας θα μείνουν εκτός εργασίας. Και επειδή δεν δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα, θα πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης.

Σε περιόδους κρίσης η απολυτότητα των ρυθμίσεων οδηγεί σε αδικίες και σε ανθρώπινα δράματα, πολύ περισσότερο που μεγάλο μέρος τού σημερινού πολιτικού προσωπικού έχει αναπαραχθεί μέσω των διορισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.-

17. syrizitis - 24/09/2010

Ελάτε ρε παιδιά ποια είναι η μια ποιος είναι ο άλλος. Για τη Βούλα την Κεχαγιά των ΝΕΩΝ λέμε. Θα πει κάποιος και τι έγινε που τα γράφει. Κι άλλοι την πέσανε στον Τσίπρα. Έλα όμως που η Βουλίτσα έχει ανοιχτή γραμμή με τον 6ο όροφο όπως βγαίνεις από το ασανσέρ όλο δεξιά; Τη γραμμή τηνε μεταφέρει αυτούσια και ολάκερη. Επομένως η σύνδεση που κάνει ο Σώτος με τη συντροφάρα τον Βούτση είναι σωστή. Άσε που κάτι πουλάκια μουπανε ότι στην ΠΓ της περασμένης Τρίτης έγιναν κώλος ο γραμματέας με τα Ιμαλάια της αυτοδιοικητικής ταχτικής. Τώρα άμα τα Ιμαλάια στέλνουν μήνυμα στον πρόεδρα, θέλει υπομονή, αντοχή στο γέλιο και γερό στομάχι στην ίντριγκα. Η στήλη έχει αποδείξει ότι τα διαθέτει.
Όσο για τον Πιτσιόρλα ένα έχω να πω με κάθε σοβαρότητα η οποία εν γένει και κατά τα άλλα δεν με διακρίνει: Ο Στέργιος λείπει απελπιστικά. Μιλάμε το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο. Αυτός ρε κράταγε κοτζάμ κόμμα σκερβελέδων επί Κωνσταντόπουλου όρθιο, πάντρευε τα πάντα, κανονίζε τους πάντες. Μέχρι και μένα έπειθε να ψηφίζω πού και πού. Ο Στέργιος είναι ιερό τέρας μπροστά στους επιγόνους.

18. Λέω Εγώ Τώρα - 24/09/2010

συριζίτη. η τελευταία πρότασή σου είναι το ρεζουμέ!πράγματι, μπροστά στους παλιούς έμπειρους σέφ της ίντριγκας και της διαδρομολογίας ετούτοι οι νέοι είναι ένα τίποτε.ούτε τόστ ίντριγκας δεν ξέρουν να κάνουν.κυριολεκτικά ούτε οι ίδιοι ούτε τα…φαγητά τους τρώγονται απο κανέναν.

λές,να πατώσει ο αλέξης μητρ και να οδηγηθεί σε παραίτηση ο αλέξης τσίπρ; μετά ας γίνει γραμματέας ακόμη και ο πιτσιόρλ-καλά πλάκα κάνω!

19. Σώτος Τριανταφύλλου - 26/09/2010

Με το Στέργιο το θέμα είναι να μην τον τρακάρεις πουθενά και αναγκαστείς να τον χαιρετήσεις. Μετά πρέπει να μετράς τα δάχτυλά σου αν είναι ακόμα πέντε.

Στα πολλά και ωραία ζητήματα που θέτει ο θετικιστής σύντροφος οπαδός του Βιττγκενστάιν και στα οποία αξίζει κανείς να επανέλθει, προσώρας μία μόνο παρατήρηση. Πράγματι, ολόσωστο ότο ο λόγος του καραμητρό θα γίνεται σιγά σιγά πιό στιβαρός. Έχουμε ήδη μία απόδειξη την ανακοίνωση του που αναδημοσιεύει πιό πάνω ο σύντροφος ρενττήμ. Ακόμα περισσότερο φαίνεται η στιβαρότις στην περί μεθέξεως ανακοίνωσιν:

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9136205

Εθνίκι, αγράμματος, γκιόζης, δεξιός, σαλταδόρος…


Σχολιάστε