jump to navigation

Το μετέωρο βήμα του μετώπου 18/11/2010

Posted by the left and the crisis in Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης.
Tags: ,
trackback

Το μετέωρο βήμα

Όπως κάθε καλός προβοκάτορας που σέβεται τον εαυτό του, το παρόν ιστολόγιο επιθυμούσε διακαώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ακόμη κι αν δεν έφερνε τα πάνω κάτω στην κοινωνία, να έφερνε τουλάχιστον ένα ταράκουλο στην αριστερά. Οι ευγενείς μου προσδοκίες δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα δεν απελευθέρωσαν αναταράξεις, σεισμικές δονήσεις και τεκτονικές αλλαγές. Πέραν του γνωστού ρήγματος που παρέμεινε ευτελής γράνα, πνιγμένη μάλιστα στα βάτα, ξώκειλε και η απόπειρα του Μετώπου στις ξέρες της απαξίωσης του Σύριζα.

Δεν γνωρίζω πόσοι από τους εναπομείναντες αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου, πέραν του εξαδέλφου Φώντα, επιχείρησαν να μιλήσουν θετικά για την Ελεύθερη Αττική και δεν εισέπραξαν ένα μεγαλειώδες «τα κάνατε σκατά». Ανεξαρτήτως της ευθύνης που έχει ο καθείς στο σκάτωμα και το ξεσκάτωμα, η απόδοση της ευθύνης λειτούργησε συντριπτικά.

Στην αρχή είχα εκπλαγεί με τον δεύτερο γύρο, το ταξίδι στα Κύθηρα, το κλείδωμα της τρόικας έξω από την Περιφέρεια. Αλλά λέω στον εαυτό μου, μην είσαι κλασομπανιέρας, κάτι θα ξέρουν οι σύντροφοι και βάζουν μεγάλους στόχους. Μετά αγριεύτηκα με το «θα πάμε φυλακή για να βρουν οι νέοι δουλειά». Λίαν ευστόχως μου απάντησε η γειτόνισσά μου «να πάτε ρε παιδιά, γιατί να μην πάτε, επιτέλους σε αυτή τη χώρα κάποιος πρέπει να πάει φυλακή». Άντε να της εξηγήσεις ότι δεν εννοεί αυτό ο Αλέκος.

Τελικά όμως το είδα από δω, το είδα από κει, το αποτέλεσμα της Ελεύθερης Αττικής μου φαίνεται μάλλον φυσιολογικό. Τέτοιο πόλεμο και απαξίωση είχαμε να δούμε από τις αλησμόνητες μέρες της Αυριανής όταν πολεμούσε την Μιμή. Το ρεύμα της ανυποληψίας για την αριστερά, ειδικά για τον Σύριζα, και ειδικότερα για τον Αλέκο, παρέσυρε το ευγενές εγχείρημα της Ελεύθερης Αττικής. Έπνιξε και την προβοκατόρικη προσδοκία μου να γίνει της τρελής και να ξεσαλώσει κάθε πικραμένος. Τώρα κανένας δεν ξεσαλώνει. Ανία και βαρεμάρα στην αριστερά.

Οι μετεκλογικές ειδήσεις από το Μέτωπο έχουν στερέψει. Πρέπει να έχει πέσει βαθιά περισυλλογή και δεν έχω νέα. Ερμηνεύοντας παρόλα αυτά ελάχιστες ανακοινώσεις, όπως και ελάχιστες διαρροές, έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

Μια μερίδα συντρόφων με προεξάρχοντα έναν συμπαθέστατο σύντροφο, θεωρεί ότι δεν έγινε και τίποτα, συνεχίζουμε και «θα συγκροτήσουμε το υποκείμενο». Επειδή ο εν λόγω σύντροφος μιλά παραστατικά, μεγαλοπρεπώς και γουρλώνει και τα μάτια, δεν τολμώ να διαφωνήσω.

Μια άλλη μερίδα βλέπει το εγχείρημα της Ελεύθερης Αττικής ως νεανική τρέλα και είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη της «επιστροφής στον Σύριζα». Άλλωστε ήδη έβλεπαν το Μέτωπο ως «αριστερή πτέρυγα του Σύριζα». Ταυτίζονται με ανένταχτους συντρόφους που προσδοκούσαν μεγάλες αλλαγές και ρήξεις στον Συνασπισμό, δεν τις είδαν (το ουίσκυ δεν έχει ακόμα ωριμάσει), και μάλλον θέλουν να κάτσουν φρόνιμα.

Μια άλλη μερίδα βλέπει ότι οι καιροί δεν ευνοούν άλματα, αλλά ελιγμούς, καθότι το βήμα εξόδου αποδοκιμάστηκε. Χρεώνουν στο εγχείρημα μια κάποια μεγαλοστομία: «είναι άλλο πράγμα να λες πως θέλεις να ρίξεις ένα σπόρο στο χωράφι της Αριστεράς και ευρύτερα και άλλο να εκφωνείς την αλλαγή της Αττικής με στόχο την αλλαγή της Ελλάδας». Δεν βλέπουν θετικά την επιστροφή στον Σύριζα, αλλά δεν βλέπουν θετικά και την αυτόνομη καταγραφή του Μετώπου, καθώς το πείραμα απέτυχε.

Μια άλλη μερίδα επιμένει ότι το εγχείρημα απέτυχε διότι δεν είχε εκλεγμένη ηγεσία. Και στο μέλλον δεν έχει σημασία αν το Μέτωπο γυρίσει στον Σύριζα, αν βγει από τον Σύριζα, αν μπει στην Ανταρσύα, αν αρραβωνιαστεί με την Ανταρσύα, αν απέχει από την κεντρική σκηνή, αρκεί να διαθέτει εκλεγμένο συντονιστικό. Το προς τα πού θα πάνε και τι θα κάνουνε όσοι εκλεγούν στο συντονιστικό θα το δούνε μετά. Η πολιτική γραμμή είναι το «πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι ο Αλέκος». Τα άλλα είναι πολυτέλειες.

Τέλος μια μικρή αλλά απελπισμένη ομάδα συντρόφων απηύδησε με το ουίσκυ που δεν λέει να ωριμάσει, αποφάσισε ότι ο ΣΥΝ έχει τελειώσει και δεν έχει κανέναν νόημα ούτε η αναμονή, ούτε η συμπόρευση, ούτε ο Σύριζα. Κάποιοι βλέπουν θετικά την συνεγασία με την Ανταρσύα, μόνο που φοβάμαι πως ίσως απογοητευτούν στο πρώτο ραντεβού.

Και μένει ως ερώτημα το τι θα πει και τι θα κάνει ο Αλέκος.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον όλοι οι παραπάνω ακούνε Αριστερό Ρεύμα και εξεγείρονται. Δεν τους φταίει φυσικά κανείς. Ποιος περίμενε αστραπιαίες, έξυπνες, φιλόδοξες, αποφασιστικές και γρήγορες κινήσεις από τον Παναγιώτη και το -ο Θεός να το κάνει- επιτελείο του;

Το Ρεύμα βγήκε κερδισμένο από τις δεξιόστροφες επιλογές Τσίπρα αλλά και από το κακό αποτέλεσμα Αλαβάνου. Το αμείλικτο ερώτημα ωστόσο δεν είναι αν ο Πριμικήρης δικαιώθηκε και γράφει εκκλήσεις σαν να είναι ο Νέστορας της ενότητας της αριστεράς, αλλά αν υπήρχε ή έστω υπάρχει κάποιο σχέδιο.

Έμαθα ότι το Ρεύμα μετεκλογικά βγήκε από τον λήθαργο στον οποίο είχε περιπέσει και οργανώνει σωρεία επαφών με σκοπό να παραμείνουν όλοι στον Σύριζα και να οργανωθεί η αντίσταση στην κεντροαριστερή στροφή της ηγεσίας.

Εδώ ταιριάζει το παλιό καλό ρητό: Μην φας, έχει γλαρόσουπα.

Υ.Γ. Προσεχώς θα απασχοληθούμε με το εμπρηστικό ζήτημα: Μπορεί το Μέτωπο να συμπράξει με την Ανταρσύα;

Σχόλια»

1. Κ.Π. - 18/11/2010

Είναι φανερό ότι αδυνατεί ο αρθρογράφος να αναλύσει τα αποτελέσματα με βάση την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται την επιτυχία ή την αποτυχία με βάση τις κινήσεις και την δημόσια εμφάνιση, τις δημόσιες σχέσεις και την συμπεριφορά των διαφόρων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Να αντιλαμβάνεται την επιτυχία με βάζοντας τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ή αποτυγχάνει παρότι ο κόσμος ψηφίζει και στηρίζει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μια φορά οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖα είναι πολύ κατώτεροι από τις προσδοκίες και τους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό πρόβλημα στρατηγικής του ΣΥΡΙΖα που διαπερνά όλες τις συνιστώσες είναι το εξής: φαντασιώνονται ένα «μεγάλο κόλπο». Ένα κόλπο που θα φέρει τους ίδιους στο επίκεντρο των εξελίξεων άμεσα. Θα πάρουν τη βάση του ΠΑΣΟΚ, θα πάρουν τη βάση του ενός, τις οργανώσεις του άλλου και ξαφνικά θα πουν νάμαστε πετύχαμε. Αυτό το ζήτημα τους ταλανίζει κάθε μέρα. Κάθε επιλογή, κάθε κίνηση υποτάσσεται σε αυτό το σχέδιο-φαντασίωση. Η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι «μετατοπίσεις», «διεμβολισμός», «ηγεμονία», κλπ. Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση αναζητούν ποιός είναι εκείνος που μπορεόι να έχει προς στιγμήν μια δυναμική να τον πάρουν μαζί τους στγο δικό τους άρμα και να ανεβούν στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ένας αθεράπευτος οππορτουνισμός. Συμμαχίες ευκαιριακές, χωρίς αρχές και στρατηγικές συγκλίσεις, συνθήματα και καλά πιασάρικα που όμως είναι εντελώς αστεία. Ο καθένας βλέπει πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πετύχουν το μεγάλο άλμα. Αυτό γεννά διαφορετικές στάσεις, διαφορετικές συμμαχίες, ένα αλαλούμ. Την ίδια στιγμή απαξιώνεται κάθε σοβαρή και ουσιαστική πολιτική κουβέντα για τις απαντήσεις και το όραμα που πρέπει να δώσει η αριστερά. Αναζητούν πάντα το μίνιμουμ που θα ενώνει και δημιουργεί μεγάλες συσπειρώσεις. Το αποτέλεσμα καταστροφικό. Χάος, διάλυση, φυγόκεντρς δυνάμεις, παιχνίδια σε επίπεδο παραγόντων και η πολιτική κάπου μακριά.
Αυτό που είναι πραγματικότητα είναι ότι το μνημόνιο, η τροίκα, τα μέτρα πέρασαν από πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσαν. Γιατί απαξίωσαν μέσα σε μια νύχτα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του χώρου: α) ευρωπαϊσμός, β) στήριξη στην ΓΣΕΕ, γ) πίστη ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση. Σε αυτά τα ερωτήματα σήμερα καμία δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μια σοβαρή τοποθέτηση που να μην έχεις αντιφάσεις, που να μην προσκρούει στην πραγματικότητα.
Ο αρθρογράφος μπροστά στην άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντά με έναν εντυπωσιακό απολίτικο κομπλεξισμό. «θα γελάσουμε πολύ… με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ»… «Άμα τους γνωρίσουν θα δουν πως είναι…»
Πρώτον, αν διαβάσει κανείς τα συμπεράσματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κανένας δεν πετάει στα σύννεφα. Αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για άλμα. Το αντίστοιχο άλμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να πάρει 15%. Θυμόμαστε πόσο γελοίος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δημοσκοπικά έπαιρνε 15%.
Δεύτερον πολλές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζονται με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα καλούσα τον σ. αρθρογράφο να ρωτήσει τους συντρόφους του τι εικόνα έχουν για το Χαλάνδρι, για του Ζωγράφου, για τη Γλυφάδα κλπ.
Τρίτον, η άνοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει να κάνει με το γεγονός ότι προτάσσει μέσα στο εργατικό κίνημα μια εναλλακτική πρόταση πολύ διαφορετική από αυτή της ΓΣΕΕ και του ΚΚΕ. Αυτή η αντίληψη συσπειρώνει δυναμικό.
Τέταρτον, έχει μια ξεκάθαρη και σοβαρή τοποθέτηση με αρχή, μέση και τέλος για το ζήτημα του χρεους, το μνημόνιο και την ΕΕ.
Όλα αυτά τα πετυχαίνει χωρίς να είναι ένα σεχταριστικό απολίθωμα και χωρίς να είναι κάθε στιγμή και μια διαφορετιθκή σημαίθα ευκαιρίας.
Συντροφικά
Κ.Π.

syrizitis - 18/11/2010

Πρώτον μη με λες αρθρογράφο, συγχύζομαι άμα με παίρνεις στα σοβαρά. Είμαι της γραμμής της ολικής κατεδάφισης σύμπασας της σημερινής αριστεράς και πάνω από όλα της ηγεσίας της μετά από βομβαρδισμό καταιγιστικών χάχανων.
Δεύτερον, κάνεις λάθος για τα αισθήματα που θρέφω για την Ανταρσύα.
Τρίτον, είμαι κομπλεξικός μόνο απέναντι στο Κόμμα. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις.
Τέλος και σημαντικότερο: Το αίσθημα υπεροχής της Ανταρσύα θα οδηγήσει εκεί που οδήγησε το αίσθημα υπεροχής του Σύριζα αν δεν… Αυτό το αν δεν… κατά την ταπεινότητά μου δεν είναι η «γραμμή που συσπειρώνει». Δεν συμφωνείς, αλλά δεν πειράζει, πίσω είναι ο χειμώνας που λένε στο χωριό μου.

2. ο έτσι - 18/11/2010

Να σε διαβάζουμε συχνότερα, και να το επισπεύσεις το επόμενο, με ενδιαφέρει. Η γνώμη μου είναι ότι, είτε μόνο του, είτε εντός σύριζα, το μέτωπο μάλλον έφτασε το peak του με την Ελεύθερη Αττική. Δηλαδή, αν δεν πιάνεις το peak με το Μητρόπουλο απέναντι, με ποιον θα το πιάσεις; Τώρα δε που πήγε πιο κάτω κι από το Χάγιο, αν αυτονομηθεί, χωρίς μάλιστα ιδιαιτέρως διακριτό πολιτικό στίγμα, θα φορτωθεί και τη διάσπαση, ζήτω που καήκαμε δηλαδή. Εντός σύριζα πάλι, τι προοπτική θα έχει το πράμα; Ποιος περιμένει κάτι καλύτερο από την κατάσταση της τελευταίας διετίας; Πόσοι έχουν κουράγιο να ξανασχοληθούν με το συνασπισμό, ειδικά μετά τη συνάντηση με το ρήγμα; Με την ανταρσύα, όσους κολλημένους κι αν έχει, τουλάχιστον θα έχει ένα ενδιαφέρον το πράγμα, κάτι θα κινηθεί βρε αδερφέ. Αν πάμε για μεγάλο αντικαπιταλιστικό πόλο με προοπτική εισόδου στη βουλή (που ως μέτωπο σκέτο του δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί), θα τραβήξει κόσμο και από σύριζα αλλά και από κκε.

3. ΑΠΙΣΤΗ - 18/11/2010

καλωςτον να να μην αργεις γιατι ανησυχω.
Λοιπον εγω ειμαι του ΜΕΤΩΠΟΥ και της εΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ φαν του ΑΛΕΚΟΥ και ορκισμενη εχθρος του μικρου.Για το αποτελεσμα των εκλογων μπορω να σου πω, πως ειναι αθλος μια χουφτα τρελων χωρις ουσιαστικη βοηθεια απο καμια συνιστωσα καταφεραμε να γινουμε ενα 2 % ,χωρις πολιτικο πλαισιο, χωρις οργανωση χωρις τιποτα καναμε πολλους να χασουν τον υπνο τους. Για το αυριο δυσκολευομαι να τοποθετηθω,νομιζω πως με τον ενα τροπο η τον αλλο πρεπει να μπει η πολτικη ατζετα για συζητηση ,πιος θα την βαλει με τι τροπο ωστε να εχει την μεγαλυτερη αποδοχη και να προσελθει στην συζητηση ο κοσμος που ηρθε στην πρωτη πανελλαδικη συνδιασκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.Πως θα ξεπεραστουν προσωπικες αντιπαλοτητες μιση και παθη δεν ξερω
γιατι και εγω δεν ξερω αν θελω να τα ξεπερασω.
Μια σκεψη ειναι αν αρχισουν να απολυουν δημοσιους υπαλληλους τοτε θα βρεθουν ανεργα τα 2/3 των κομματικων μελων του ΣΥΝ και ισως τοτε αλλαξουν τα δεδομενα.

4. alexandra - 18/11/2010

Ωχ,ωχ,ωχ…
Να θυμήσω ότι ούτε η Ανταρσία θα είχε συγκροτηθεί, καθότι το ΣΕΚ της καταμαρτυρούσε κεντρισμό και αγνωστικισμό, βέβαια κολοτρίβεσαι στο ΚΚΕ σιγά μη σ’αφήσουν να τσιμπήσεις έστω και μια ψήφο, για μέλος δεν το συζητούμε, κολοτρίβεσαι στο ΠΑΣΟΚ τα ίδια και χειρότερα, κατεβαίνεις μόνος, άστα να πάνε οι (κατα)γραφές, κάνεις πέτρα την καρδιά σου και κολλεγιάζεις με το ΝΑΡ, στο Λονδίνο άλλωστε έχεις κάνει χειρότερα (με τον εκεί Δήμαρχo και το Stop the War Coalition),ποιός είπε ότι δεν γίνονται και θαύματα στο χώρο μας?

Το Ρεύμα θα ήτο μία κάποια λύσις αλλά, δεν το βλέπω, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει και επιμένω .. ο ΣΥΝ υπάρχει, αλλά ας περιοριστούν τα μέλη του σε αυτό που άκουσα (φορώντας τα μαύρα γυαλιά μου ηλίου και διαβάζοντας σιωπηρώς την εφημερίδα μου)σε κεντρική αριστερή πλατεία -δηλαδή αν πάρουμε όλοι κάρτες μέλους, πάλι εμείς θα αποφασίζουμε, γιατί είμαστε πιο πολλοί- αυτό κατάλαβαν οι σύντροφοι και δεν φταίνε μόνο αυτοί γι’ αυτό!

Άντε ν’ ανταμώνουμε!

5. Ili Geri - 19/11/2010

να ρωτήσω κάτι κι εγώ ο ασχετος:

Προς το «απλό μέλος» των «πρωτοβουλιών»:

Πάλι για ευθυνες μιλησε χωρίς να τις απαρριθμεί και να τις εξηγεί.. ΓΙΑΤΙ;! (πάλι:.. «παραιτουμαι-ξεπαραιτούμαι», «»ΕΓΩ» φταίω περισσότερο απ΄’ολους..» και … 😉

Προς τον «ηγέτη» του ΣΥΡΙΖΑ:
Η στρατηγική του «ανοιγματος» στους ξυπνημένους ψηφοφορους των ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΩΝ τελικά πως αποτιμάται ;! και τελικά πόσους «Συμβούλους» εξελεξε ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσους οι ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΕΙΣ; (οι «δευτεροι».. τι πολιτική γραμμα (θα) ακολουθουν τελικά και με ποιους συλλογικούς μηχανισμούς αποφάσεων και λογοδοσίας;.. – όπως και οι πρώτοι φυσικά!;..).

Προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: (συγχαρητηρια κατ’ αρχάς και μακάρι να αποτελεσετε την νεα ελπιδοφόρα μαγιά για την αφυπνιση της ελληνικής κοινωνίας..):

Τι νεο εχετε (να προσφερετε) στην πλατιά δημοκρατική συμμετοχή και κινηματική δράση με σεβασμό στις πλειοψηφικές αποφάσεις αλλά και σεβασμό στις μειοψηφούσες αποψεις χωρίς νεες διασπάσεις και φυγόκεντρες τάσεις; Πως θα εμπνευσετε ενθουσιασμό-αξιοπιστία-και διαφανή λήψη αποφάσεων που θα αποκλείει υπόγειες και κατω απο το τραπέζι «αντισυσπειρώσεις» και λιποτακτικές, διασπαστικές κινησεις τύπου «Κουβέλη» ; .. (ή και τύπου «Αλαβάνου»..κατά μια έννοια..)

6. copa - 19/11/2010

Ενδιαφέρουσα αυτή η «γραμμή» (με το συμπάθειο για το χαρακτηρισμό) περί της «ολικής κατεδάφισης σύμπασας της σημερινής αριστεράς» Φαντάζομαι οτι περιλαμβάνει και πλάνο b για την ανέγερση κανούργιου κτίσματος. Να αποκτήσουμε και μείς την αριστερή πολυκατοικίας μας. Να εγκαταλείψουμε τα μικρά (πλήν περήφανα)ή μικρομεσαία σπιτάκια μας, που μας βόλεψαν τόσα χρόνια. Να αποκτήσουμε και μεις κύρος και λόγο στη γειτονιά μας και όχι να μας έχουν γραμμένους ή αντε να μας ψευτουπολογίζουν μόνο οι εκάστοτε εργολάβοι, που εποφθαλμιούν τα οικόπεδα. Ειλικρινά, είμαι μέσα.
Αν όμως έχει ασχοληθεί κανείς με (πραγματική) συνένωση οικοπέδων (πρός αντιπαροχή) θα γνωρίζει για τις απίθανες «εκ του συστάδην» μάχες καθε ιδιοκτήτη για να πετύχει καλύτερους όρους απο τον συνεταίρο του.(όχι πάντα μόνο απο συμφέρον αλλά και απο «γινάτι») Μεταφράστε το αυτό με το τι συμβαίνει στον απίθανο χώρο της Αριστεράς και φανταστείτε το κόσμο της βαβέλ να θέλει να κτίσει πάνω στα κατεδαφισμένα. Η «δεξιά» πολυκατοικία του Καρατζαφέρη θα μοιάζει μονομπλόκ κτίσμα.
Δε συζητάω βέβαια το τι θα προκύψει αν με τα πολλά έρθει η ώρα για την εκλογή (?) του διαχειριστή. Πιο γρήγορη κατάρευση και απο την πολυκατοικία που έριξε με εκρηκτικά ο (Πριονο) Κακλαμάνης στη Βερανζέρου.
Πάντως όλα αυτά τα γράφω γιατί και μένα με δελεάζει αυτή η κατεδάφιση, που προτείνεται.
Μετά όμως … φοβάμαι μήπως η αυτοψία γράψει και πάλι …λάθος.

7. anonymous - 19/11/2010

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανασκόπηση σου.
Ερωτήσεις:
Στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αποδεκτό από τον ΣΥΝ να κατέβουμε με τον Δρίτσα όλοι μαζί; Πρόταση που δεν είχε την αποδοχή του μετώπου;
Δεν δέχτηκε και ο ΣΥΝ και το Mέτωπο να κατέβουμε όλοι μαζί με τον Λαφαζάνη και αρνήθηκε ο ίδιος;
Aν το μέτωπο είχε πει ναι για τον Δρίτσα δεν θα είχαμε κατέβει όλοι μαζί;
Aν ο Λαφαζάνης είχε πει ναι, δεν θα είχαμε κατέβει όλοι μαζί;
To Ρεύμα δεν είναι αυτό που κατηγορεί ακόμα και σήμερα τον Τσίπρα ότι έκανε συνέδριο και οδήγησε τους ανανεωτικούς στην έξοδο;
Όποια γνώμη και να έχει κανείς για τον Τσίπρα ή το Μέτωπο, το ρεύμα είναι για γέλια. Όχι απλώς δεν δικαιώθηκε αλλά αντιθέτως είναι η μόνη τάση στον πλανήτη που προτείνει συνεργασία από το ΔΗΑΡΙ μέχρι την Ανταρσύα. Αν αυτό δεν είναι σουρεαλισμός, τι είναι;

8. με πίεση 18 - 19/11/2010

αριστερά μου παλικάρια όσο και να ομφαλοσκοπούμε, να κάνουμε σχέδια επί χάρτου και εξισωσούλες Ανταρσύα + Μέτωπο + x = ΕΑΜ ή ΣΥΝ + Μητρόπουλοδιάφοροι + x = ΠΑΣΟΚ’74 κλπ. κλπ.) άκρη δεν βγαίνει… δεν υπάρχει «άγνωστος x», όλοι γνωστοί και άχρηστοι (τουλάχιστον για τις εξισώσεις) είναι.
Οικτίρουμε τους ΑλεκοΑλεξηΑλεκαΑγγελοΡούντιδες αλλά εμείς πρώτοι έχουμε αναγάγει σε αυτοσκοπό την συγκρότηση φορέων, κομμάτων κλπ. την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και τα ποσοστά (να χέσω την επανάσταση και τον ριζοσπαστισμό δηλαδή…).
αριστερά μου παλικάρια αν έπρεπε να έχουμε μια ευχή νομίζω πως αυτή θα έπρεπε να ήταν να εξαφανιστούν οριστικά όλοι αυτοί. Πολιτικά και εκλογικά (ειδικά εκλογικά) ώστε να μπορέσουμε εμείς (η βάση, οι ψηφοφόροι χα χα χα – μου φαίνεται πολύ αστείο το «ψηφοφόροι») να κάνουμε μόνοι μας (μια και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε) αυτό που γονυπετείς παρακαλούμε τους μεγάλους τιμονιέρηδες.
Τώρα αν περιμένετε να συντονιστούν πρώτα οι φωτισμένες σκέψεις Βούτση – Γκαργκάνα – Μεντρέκα και των άλλων φωστήρων… μάλλον θ’ αργήσετε…
Αν περιμένετε πρωτοβουλίες από αυτούς… πάλι θ’ αργήσετε… το πολύ πολύ να έχετε την χαρά να (ξανα)δείτε τα γνωστά καλλιστεία αριστερών κειμένων με τις περισπούδαστες κλισέ αριστερούτσικες εξάρσεις και εκκλήσεις.
Καληνύχτα τους.

9. andreas - 19/11/2010

Γιατί, παρά την επίθεση του κεφαλαίου, δεν εξεγείρονται οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες μάζες και η εργαζόμενη νεολαία; Γιατί ενώ το μέλλον διαγράφεται ζοφερό δεν ενώνεται η αριστερά ώστε να ανταποκριθεί στις «απαιτήσεις του κόσμου»; Γιατί, τελικά, ο «κόσμος» δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με ενεργητικό τρόπο ώστε να ανατρέψει τα οικονομικά μέτρα της τρόικας ή ν’ αντιδράσει με κάποιο τρόπο; Τέτοια είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς πολίτες και μεγάλο μέρος της αριστεράς.

Ορισμένες απαντήσεις και λόγοι:

http://www.theorystudies.blogspot.com

10. dimitris - 20/11/2010

Πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε …για την ‘νέα κοινωνία’ που υποψιαζόμαστε ότι ζητάμε ΟΛΟΙ κ’ ΟΛΕΣ αν ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ‘όραμά» ΜΑΣ, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, όπου και όποτε μπορούμε ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ και ΑΠΑΝΤΑΜΕ στο ΕΡΩΤΗΜΑ: Το μέλλον μας δεν είναι ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΜΕ το ΟΡΑΜΑ μας…στα ΚΙΝΗΜΑΤΑ τα ερωτήματα και ΟΧΙ στα γραφεία? Ή αλλιώς, ΣΕ ΠΟΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ έβαλες ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ σήμερα…απογοητευμένε ΑΡΙΣΤΕΡΕ?

11. Κ.Π. - 21/11/2010

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τα δικά της προβλήματα που είναι διαφορετικά από αυτά του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το «που συσπειρώνει» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ εννοεί ο Συριζίτης προφανώς τη λέξη σεχταρισμός, όπου αντισεχταρισμός σημαίνει πάμε με όλους και όλα χωρίς αρχές μόνο με κριτήριο το μεγάλο κόλπο. Προφανώςμ εννοεί την έξοδο προς τις μάζες όπου οι μάζες είναι κάπου παρασυρμένες στη βάση ενός άλλου κόμματος και πρέπει να πάμε να τις πείσουμε. Οι «μάζες», που δεν «μάζες, αλλά έλλογα όντα, δεν είναι πουθενά! Δεν είναι με κανένα αστικό κόμμα! Δε χρειάζεται κάποιο μεγάλο κόλπο, κάποιο έξυπνο σύνθημα. Χρειάζεται να βγει και να δώσει κάποιος μια διέξοδο με αρχή, μέση και τέλος. Το μοντέλο ενότητας για την ενότητα, απλά για να γίνουμε πολλοί, χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε ακριβώς να κάνουμε όταν γίνουμε πολλοί απέτυχε. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δοκιμαστεί σε ένα άλλο μοντέλο που λέει ενότητα πάνω σε βάσεις που θα δημιουργούν ρήξεις και όχι συναινέσεις….

12. Σώτος Τριανταφύλλου - 25/11/2010

Ομολογώ ότι μεταφέρω τις πληροφορίες χωρίς κάνα ιδιαιτερο κέφι, καθώς οι διάφοροι συναφείς τσακωμοί επιπέδου κομμωτηρίου αφορούν μόνο όσους εμπλέκονται και κάποιους ακόμα που έχουν σχετικά επενδεδυμένα συμφέροντα (πρόθυμους παράγοντες & νεολαίους συν).
Που λες αγαπητέ φίλε συριζίτη στέναξε πάλι η Αίγινα!
Φλαμπουράρης και Όλγα κοντέψανε να μαλλιοτραβηχτούν, ενώ ο βοεβόδας κοίταγε με το γνωστό βοΐδίσιο ύφος. Διότι αγαπητέ μου έβαλε θέμα η Όλγα να ξύσουν το Βούτση το φίλο σου! Λες να θέλει να φτιάξει μονογονεΐκή οικογένεια με τον Τσίπρα; Που πα να μείνει χωρίς μπαμπά! Δεν ξέρω. Βέβαιο όμως ότι στη ρολίνα που είναι οι ηγετικοί συσχετισμοί του Συν αρχίζουν σιγά σιγά να παίζουν διάφορα σενάρια διαδόχων καταστάσεων. Έσταξε η ουρά του γαΐδάρου.
Τι λέμε, εδώ η Νεολαία Συν πλακώθηκε με τα ΕΑΑΚ, φώναζε κουμμουνιστικά συνθήματα στην πορεία του Πολυτεχνείου και διαδήλωσε από μόνη της (καμιά 25ριά συν κάτι γέροι και ο Λαφαζάνης) κατά της τρόικας. Σεισμός στο αριστερό τοπίο. Ό,τι πρέπει γιά να τροφοδοτηθεί νέος γύρος κωλοτριψίας σχετικά με το ποιός με ποιόν, γιά ποιόν, από ποιόν κλπ. Όλοι τους βεβαίως γνωστού ποιόντος.

Τεσπα, όποιος θέλει να επαναλάβει τις γνωστές τσιριτσάντζουλες με το Συνασπισμό και το φακιόλι της κερά Κατίνας θα πρέπει επιτέλους να αφεθεί μόνος του. Μακρυά από δαύτα.
Κάθε μαλακία πρέπει κάποτε να τελειώνει, δεν πρέπει;

13. Λέω Εγώ Τώρα - 26/11/2010

πως να τελειώνει, αφού είναι φανερό ότι τους αρέσει (η κάθε μαλακία)!

14. Raindog - 27/11/2010

Πριν τη σαββατιάτικη διασκέδασή σας (όσοι από εσάς είστε τόσο τυχεροί που διασκεδάζετε κιόλας).

Have fun!

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι

15. Λέω Εγώ Τώρα - 02/12/2010

η μόνη λύση είναι ένα μέτωπο που να περιέχει τους πάντες.βέβαια είναι ακόμη δύσκολο να συμπαραταχθώ και με τον ζουράρι κατά του μνημονίου.ωστόσο στην εκδήλωση της σπίθας του μίκη θεοδωράκη ήσαν παρόντες και οι εξαίρετοι καθηγητής κ.κασιμάτης αλλά και ο γ.δελαστίκ.ήσαν βέβαια και διάφορες κυρίες λίγο εθνικίστριες κατά της δραγώνα,αλλά εκεί θα κολλησουμε; των οικιών ημών εμπιμπραμένων ας σταματήσουμε τις αυτοικανοποιήσεις του ποιός είναι πιό αριστερός και ας συμπαραταχθώμεν μαζικώς! ακόμη και μετά του κ.ζουράρι!

16. alexandra - 03/12/2010

Καλέ μου σύντροφε ΛΕΤ,
ευτυχώς που έβαλα Rss feeds και ειδοποιήθηκα για την παρούσα ανάρτηση! Όχι, χίλιες φορές όχι, για τέτοια διεύρυνση, εάν πρόκειται να ξερνώ με τον διπλανό μου (πχ Ζουράρις), δεν έχει νόημα, όσο και να καίγονται τα σπίτια μας ή και εμείς οι ίδιοι. «Ολίγον» εθνικίστριες, μόνον? Αμά ήταν έτσι, να κάναμε μέτωπο και με τον Μητρόπουλο και τους σοσιαλιστικούς νεολαίους, ή γεροντότερους.

17. karampas - 07/12/2010

ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 5 μ.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

18. Καπετάν'Ενας - 16/05/2011

Αγαπητοί φίλοι (και συναγωνιστές) ίσως αυτό το άρθρο περί ενότητας σας ενδιαφέρει, Είναι ,ας πούμε, η φωνή της ανένταχτης εν τη ευρεία εννοία βάσης:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ. ΟΠΟΥ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜO. ΜΕΤΑ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ. ΟΠΟΥ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜO. ΜΕΤΑ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

19. Καπετάν'Ενας - 16/05/2011

«…Που λες αγαπητέ φίλε συριζίτη στέναξε πάλι η Αίγινα!
Φλαμπουράρης και Όλγα κοντέψανε να μαλλιοτραβηχτούν, ενώ ο βοεβόδας κοίταγε με το γνωστό βοΐδίσιο ύφος. Διότι αγαπητέ μου έβαλε θέμα η Όλγα να ξύσουν το Βούτση το φίλο σου! Λες να θέλει να φτιάξει μονογονεΐκή οικογένεια με τον Τσίπρα;…»

Ναί, αυτά εννοώ. Να ξέρατε πόσο Τίποτα δε μας λένε όλα αυτά εμάς τους ανένταχτους! Καμιά νέα ιδέα, κανένα νέο σύνθημα; Αυτά περιμένουμε να ακούσουμε.Όχι ο Τάδε με τους Τάδε κατά των Τάδε και η Τάδε που διαγράφτηκε.
Επίσης, όρια. Εμείς είμαστε αυτοί, οι άλλοι είναι αυτό. Το blob μόνο στις ταινίες μεγαλώνει. Στην πολιτική εξαφανίζεται.

http://profitoulas.wordpress.com/


Σχολιάστε