jump to navigation

Τα άτιμα τα μπόσικα… (μια ετυμολογική μελέτη για τον Δ. Παπαδημούλη) 29/09/2009

Posted by the left and the crisis in Ανανεωτική Πτέρυγα.
Tags: , , ,
trackback
Βάστα τα μπόσικα

Βάστα τα μπόσικα

Ο Δ. Παπαδημούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Περιφέρεια Αθηνών, μιλώντας (22/09/2009) στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 97,2, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι όποιες αόριστες και γενικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ θα είναι δυσκολότερο να αθετηθούν, αν εμείς «κρατάμε τα μπόσικα» στη νέα Βουλή και ελέγχουμε τα πράγματα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας  μιλώντας σήμερα 16/09/2009 στο ραδιόφωνο City (A. Κωβαίος-Α. Ραβανός), τόνισε μεταξύ άλλων:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στη νέα Βουλή μια δύναμη ελέγχου, δημιουργικής αντιπολίτευσης και προοδευτικών εναλλακτικών προτάσεων. Μια δύναμη που «θα κρατάει τα μπόσικα». Θα ελέγχει ότι θα τηρηθούν οι όποιες θετικές δεσμεύσεις και θα αντιστέκεται σε αρνητικές επιλογές. 

Ο Δ. Παπαδημούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, μιλώντας σήμερα 24/09/2009 στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 (Β. Πάικος -Μ. Κοττάκης), δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτοδύναμο, αλλά θα είναι κακό για τον τόπο να είναι παντοδύναμο και να μην έχει μια δύναμη από τα αριστερά να κρατάει τα «μπόσικα», να ελέγχει και να πιέζει ώστε οι όποιες θετικές του διακηρύξεις να γίνουν πράξη και να αντιστέκεται στις αρνητικές επιλογές.

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στην Ελευθεροτυπία 20/09/2009

Μακάρι να πέσω έξω, αλλά πολύ φοβάμαι ότι χωρίς ισχυρή αριστερά, «να κρατάει τα μπόσικα» στη νέα Βουλή, θα ξαναδούμε το γνωστό έργο: Το ΠΑΣΟΚ να βγάζει προεκλογικά φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβει και πάλι δεξιά.

Οφείλουμε λοιπόν σύντροφοι και συντρόφισσες να ανακαλύψουμε τι είναι αυτά τα μπόσικα που θα κρατάει ο Παπαδημούλης. Έψαξα σε ερμηνευτικά λεξικά και ορίστε τι ανακάλυψα:

Μπόσικα (τα):

(Ιδιωματισμός): Ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου «μπόσ(ι)κος». Αναφέρεται κυριολεκτικώς στα μαλακά μέρη της κοιλιάς ή και στα πόδια (βλ. πιάστον απ’ τα μπόσικα).

Μεταφορικώς, το ουσιαστικό σημαίνει το χαλαρό, ασταθές, αδύναμο ή αφύλακτο μέρος του σώματος, πράγματος (π.χ. τιμόνι) ή τοποθεσίας (π.χ. φυλάκιο), ενώ το επίθετο αναφέρεται σε απερίσκεπτο, χαλαρό, νωθρό, αφελή και εν τέλει ευκολόπιστο, συρόμενο ως άθυρμα, άνθρωπο.

Βλ. και έκφραση κρατώ/βαστώ τα μπόσικα = κρατώ σκοπιά, φυλάω τσίλιες, υποστηρίζω τα νώτα / αφύλακτη ή ευπαθή περιοχή, φυλάττω Θερμοπύλας.

Υπάρχει και μια σεξιστική ερμηνεία του slang.gr:

Ας παρατεθεί και αληθές περιστατικό εις μπουρδέλον της Θράκης, όπου ένας γερο-ταρνανάς, προκειμένου να πείσει την ιερόδουλον να δεχθεί να την γαμήσει με το υπερμέγεθες πουλί του, την διαβεβαίωνε οτι: Έλα κυρά μου, έλα, μπόσκη είναι, παράν θα πάρεις (!)

Όμως δύναται να υπάρξουν και παρερμηνείες:

Να μην συγχέεται με το ομόηχο μπόσσικα, ήτοι τα ανήκοντα στον αρχηγό εγκληματικής οργανώσεως (μπόςς) αντικείμενα.
Π.χ. Μην χαλβαδιάζεις το κορίτσι, είναι μπόσσικο (του αρχηγού)…

Κατά πλειοψηφία χρησιμοποιείται βοηθητικώς:

– Ρε σύ, αυτός λιποθύμησε!
– Πιάστον απ’ τα μπόσικα, να τον βάλουμε σε καμιά σκιά!

Χρησιμοποιείται υποστηρικτικώς:

– Λοιπόν, είμαστε δυο και είναι πέντε, μην φοβάσαι όμως θα τους δείρουμε, τράβα μπρός εσύ και είμαι εγώ πίσω σου να κρατάω τα μπόσικα.
– Για μαλάκες ψάχνεις; Εσύ ξεκίνησες τη μανούρα, εμένα θες να δείρουν;

Αλλά χρησιμοποιείται και αυτοκριτικώς:

– Τη γυναίκα μου ούτε που θυμάμαι πώς τη γνώρισα. Πώς βρέθηκα μπόσικος και την πήρα; Θές η αγαμία, θές που ήμουνα φανταράκι άπραγο τότε, με πιέσανε κι οι δικοί της, έκανα και δυο παιδιά, την πάτησα και τραβιέμαι από τότε…

Καθότι ο καταλληλότερος έβερ ευρωβουλευτής, ας το πούμε και αγγλιστί:

the sleazy underbelly, ήτοι το μαλακόν υπογάστριον, έδρα της επιθυμίας κατά την πλατωνική και μεσαιωνική ψυχολογία.

Επειδή έχει σπουδάσει και Πολιτικός Μηχανικός μπορούμε να το δούμε και από κατασκευαστικής όψεως:

Σημαίνει και «τζόγος», το κατασκευαστικό περιθώριο. Παράδειγμα: «άσε το παξιμάδι λίγο λάσκα, να πάρει τα μπόσικα»

Άλλωστε ως λάτρης της ευρω-τουρκικής προσεγγίσεως μπορούμε να πούμε και το εξής:

boş στην Τουρκικήν σημαίνει και κενό, χαλαρό. Άρα πιθανολογούμε ότι ετυμολογικώς τα «μπόσικα» προέρχονται από εκεί, δηλαδή κενότης, χαλαρότης.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να μην θέλει ο Γιωργάκης κανέναν να του κρατά τα μπόσικα οπότε κατά πάσα βεβαιότητα υπάρχει η άλλη τουρκική ερμηνεία:

boş στα τούρκικα σημαίνει και άνεργος. Άρα μπόσικα δύναται να ερμηνευτεί και ως ανεργία.

Αν ασχολείσαι με πουλιά, μπορείς να δεις κι άλλη ερμηνευτική εκδοχή:

Αρχικά ο περιστεράς ανεβάζει στον ουρανό τα «ουτζίτικα» και στη συνέχεια ανοίγει τον άλλο περιστερώνα να βγουν στο έδαφος τα «μπόσικα». Βλέποντας τα «ουτζίτικα», τα «μπόσικα» θα πραγματοποιήσουν από ψηλά «βούτες» με ταχύτητα… πυραύλου αποσπώντας έτσι τα χειροκροτήματα όλων οι οποίοι θα έχουν πάντα στραμμένα τα μάτια στον ουρανό.

Τέλος δεν ξέρω αν χρησιμοποιεί μηχανάκι ο σύντροφος για να προλαβαίνει τις θρυλικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, οπότε αν και εφόσον χρησιμοποιεί, μπορούμε να δώσουμε και έναν πιο moto ορισμό:

Κάθε αλυσίδα χρειάζεται ένα ποσοστό χαλαρότητας (μπόσικα) για μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους παλμούς δύναμης που προέρχονται από τον κινητήρα και για να μπορεί να ακολουθήσει ελευθέρα την κίνηση του τροχού πάνω κάτω λόγω λειτουργίας της ανάρτησης.

Μετά από την παραπάνω σύντομη λεξικογραφική μελέτη πασχίζω να κατανοήσω τι σημαίνει η αγαπημένη προεκλογική έκφραση του καλυτερότερου ευρωβουλευτή μας και οσονούπω βουλευτή μας:

Θα κρατάει από την κοιλιά τον Παπανδρέου; Αν ναι πάλι καλά που δεν βγήκε ο Βενιζέλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διότι τότε θα επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας…

Θα είναι ο «απερίσκεπτος, χαλαρός, νωθρός, αφελής και εν τέλει ευκολόπιστος, συρόμενος ως άθυρμα, άνθρωπος» κατά πως λέει το λεξικό;

Θα κρατά σκοπιά, θα φυλάει τσίλιες, θα υποστηρίζει τα νώτα, την αφύλακτη ή ευπαθή περιοχή της νέας κυβερνήσεως, θα φυλάττει Θερμοπύλας;

Θα αφήνει κατασκευαστικό περιθώριο ή απλοελληνικά τζόγον/λάσκα στο κράτημα ;

Θα περιπέσει εις ανεργία; (κατά την τουρκο-ετυμολογική ερμηνεία;)

Θα βόσκει τα «μπόσικα» περιστέρια στο έδαφος επί των οποίων θα εφορμήσουν τα γεμάτα ορμές προσμένοντας ηδονή «ουτζίτικα»;

Ή τέλος θα διατηρεί στον νέο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά χαλαρότητας για να διαχειρίζεται καλύτερα τους παλμούς και τις δονήσεις που θα προκαλέσει εν αφθονία μετεκλογικά ο κινητήρας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Προσωπικώς προτιμώ τη low bap εκδοχή (active member):

Άσβεστη δίψα μου κράτα τα μπόσικα στην ιστορία,
έκανε γκελ και κύκλο κι αυτή η συγκυρία
χωρίς την ξεφτίλα στιγμή να κανακέψουμε
δεν έχουμε ευτυχώς τίποτα να ζηλέψουμε

Όμως αυτά είναι γούστα και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Σχόλια»

1. xaxaxa - 29/09/2009

Επανήλθες στη σάτυρα. Έγραψες.

2. PETROS - 30/09/2009

Ουτως η αλλως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενας μποσικος σχηματισμος ειναι .
Αντικειμενικα αυτο που προκυπτει ως λογος πολιτικος ειναι υφασμα ……. αργασμενο μποσικα.
Ετσι εξηγειται συντροφοι και η ….φαεινη ιδεα που απεικονιζεται στην κεντρικη αφισα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Τραβαμε το σκοινι για να μαζεψουμε τα…..μποσικα.

3. isatsitna - 30/09/2009

Μέρες που ‘ναι, ο κ. Παπαδημούλης προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε την ηρεμία μας. Όπου σταθεί αναφέρει ότι ο ρόλος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο που θα προκύψει είναι να «κρατάει τα μπόσικα» και να ελέγχει!
Ύστερα από αυτό χάσαμε τον ύπνο μας. Ψάξαμε στις διακυρήξεις του ΣΥΡΙΖΑ να δούμε αν αναφέρεται πουθενά σαν ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει τα «μπόσικα» και δεν βρήκαμε τίποτα. Ανοίξαμε τα βιβλία των κλασσικών να βρούμε αν αναφέρονται κάπου στα «μπόσικα», τίποτα. Βάλαμε στο google τις λέξεις «Μαρξ» και «μπόσικα» και πάλι δεν βρήκαμε τίποτα. Βάλαμε και στα αγγλικά τις λέξεις «left» και «bosika», τζίφος πάλι. Αποδεχτήκαμε λοιπόν, ότι είναι μια άποψη του αφορά μόνο τον ίδιο τον κ. Παπαδημούλη (και κάποιους άλλους ίσως…).
Θα του συνιστούσαμε να διαβάσει καλύτερα τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα θα βρει κάποια καθήκοντα παραπάνω από το » να «κρατάει τα μπόσικα» , να φυλάει τσίλιες ή ότι άλλο νομίζει… Αφορμή των παραπάνω σκέψεων ήταν ένας άκρως επιτυχημένος σατυρικός σχολιασμός στο Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισκεφθείτε το!
Α, και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας υπάρχουν υποψήφιοι που δεν αρκούνται να κρατάνε τα μπόσικα όπως η Ν. Βαλαβάνη, ο Γιάννης Αδάμος και πολλοί άλλοι…

4. regimientocinqo - 30/09/2009

χαχχαχαχαχαχαχα

..μήπως απλά κρατάει τα bossικα όμως?
(καθ’ότι τα bosses του ΓΑΠ ξέρουμε ποια είναι)

5. χ-νο - 30/09/2009

Αφού ούτε τα ιερά βιβλία και ούτε οι άγιοι του μαρξισμού, ούτε καν τα κατάστιχα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γράφουν τίποτα για μπόσικα, τότε μάλλον αυτος ο παπαδημούλης θα είναι τίποτα άθεος ή αιρετικός, που κολάζει το εκκλησίασμα της αγίας του θεού εκκλησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Α, και κάτι ακόμα, αυτή ακριβώς την άνάρτηση, την έχω διαβάσει σε τρία τέσσερα μπλόκ, δεν ξέρω γιατί, μάλλον κάποιοι την θεωρούν πολύ έξυπνη, Το σίγουρο είνοι ότι ο παπαδημούλης θα έχει σίγουρα τρομάξει, τώρα που τον ξεμπροστιάσατε και θα κάνει απανωτές μετάνοιες!

6. syriza - 01/10/2009

Δεν διεκδικώ ούτε ποιότητα στη σάτιρα, ούτε πολύ περισσότερο να φοβίσω τον Παπαδημούλη. Διαφωνώ με τον ρόλο που επιφυλάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ και το λέω.
Όσο για την αναδημοσίευση της ανάρτησης, δεν έχω τι να πω. Μπορούμε όμως να καταγγείλουμε τους διπλοαναρτήσαντες ότι κρατάνε τα δικά μας μπόσικα…
Όσο για το αν είναι άθεος ή αιρετικός ο Παπαδημούλης, μήπως τον μπερδεύεις με τον Περικλή; Και οι δύο από Π αρχίζουν.

7. ΕΟΣ - 01/10/2009

Την έκφραση «κρατάμε τα μπόσικα» χρησιμοποίησε σήμερα και ο Α. Τσίπρας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA…

syriza - 01/10/2009

Τι γίνεται ρε γαμώτο με αυτά τα μπόσικα!
Εγώ νόμιζα ότι είναι κοπιράιτ του Παπαδημούλη που ήρθε φουριόζος εκ Βρυξελλών στη Β’ Αθήνας κι άρχισε τα ποδοσφαιρικο-λαϊκο-μαγκίτικα για να σαρώσει στη σταυρομαχία. Άμα άρχισε κι ο Αλέξης να κρατά τα μπόσικα θα γίνουμε χάσικα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: